Ořešák královský, vlašský ořech, je strom pocházející z Persie. Dobře roste v hlubokých, provzdušněných půdách na slunných místech. Začíná plodit ve věku 8 až 10 let a dožívá se až 100 let, ve výjimečných případech až 300 let.
Poznejte olej z vlašských ořechů
Z jeho jader se za studena lisuje panenský ořechový olej, který je velmi zdravý pro lidský organismus. Používá se jak vnitřně, tak i zevně.
Účinky oleje z vlašských ořechů:
• podporuje činnost nervové soustavy, zlepšuje pamět´ a koncentraci
• působí příznivě na krevní oběh a slinivku břišní
• posiluje imunitu
• pravidelná konzumace snižuje hladinu cholesterolu, vyrovnává krevní tlak
• chrání před cévními onemocněními, příznivě působí proti vzniku aterosklerózy
• chrání před rakovinou střev
• podporuje vývoj tělních buněk
• zlepšuje krvetvorbu a spermatotvorbu
• používá se na masáže kloubů a pohybového ústrojí
Prima tip: V případě zácpy požívejte vždy ráno 1 polévkovou lžíci oleje z vlašských ořechů po dobu trvání obtíží. Tento olej má vysoce projímavé účinky.
ZAJÍMAVOST: Dle starší lékařské literatury hojí lišeje a pomáhá od červů a tasemnic. Ořechový olej se také používal při opalování k dosažení hnědšího zbarvení kůže.
Vliv oleje z vlašských ořechů na krásu:
• posiluje vlasovou cibulku, čistí vlasovou pokožku a dodává vlasům přirozený lesk
• vyživuje nehty
• je vhodný k ošetřování mastné pokožky
• přidává se do kosmetických a masážních preparátů
Olej z vlašských ořechů v kuchyni
Jemný rostlinný olej s dobrou vstřebatelností. Je lisován za studena. Řadíme ho mezi panenské oleje. Lahodný olej z vlašských ořechů můžeme přidávat do sladkých jídel nebo jím ochutit zeleninové saláty. Má velmi příjemné aroma a lahodnou chut´. Tento vzácný panenský olej by se neměl zahřívat. Při zahřátí totiž ztrácí vitamíny.
Vitamíny a cenné látky v oleji z vlašských ořechů:
• je bohatý na vitamíny: B, C, E, F
• obsahuje nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3a a omega-6
• má vysoký obsah železa, manganu a jódu
• je silný atioxidant
Použitelnost oleje z vlašských ořechů
Trvanlivost ořechového oleje je při teplotě od 4° do 15 °C šest měsíců, po otevření je nutné uchovávat v chladu, chránit před světlem.
Olej z vlašských ořechů je tak zdravý a lahodný, že by neměl v žádné kuchyni chybět.
Autor: Alžběta Krchová