Představujeme vám další z řady zázračných olejů, které jsou studnicí zdraví i krásy. Tentokrát se dozvíte něco o oleji z pistáciových oříšků nebo-li "zelených mandlí".
Pistáciový olej je známý již z dob antiky
Dřevina pistácie roste ve Střední a Přední Asii. Botanický název je Řečík pistáciový Pistacia vera. Dorůstá 12 metrů a dožívá se až 300 let. Blahodárné účinky jejich plodů objevovali již lidé v době antiky. Oválná jádra pistácie mají tenkou tvrdou slupku. Pecka má tvar připomínající mušli, u špičky puká. Pistácie jsou složením podobné piniovým oříškům, ale mají více bílkovin, obsahují méně tuku, významné je i množství sacharidů.
Semeno pistácie má zelenohnědou barvu. Lisováním za studena vzniká tmavě zelený aromatický olej. V některých zemích se jádra před lisováním praží.
Složení
Pistáciový olej obsahuje velké množství bílkovin, cukru, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a selenu. Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny (zejména omega 3 a omega 6), vitamíny (A, B, E) a minerální prvky. Obsahuje cenné stopové prvky, například měď. Má stejný obsah železa jako čočka.
Použití v kuchyni
Pistáciový olej se používá v kuchyni k přípravě dezertů, dále k dochucení a zjemnění salátů či polévek. Hodí se také v kombinaci s mořskými plody. Rovněž se dá použít místo másla. V kulinářství je oblíbený především pro své sladké aroma a jemnost.
Využití v kosmetice
- je vhodný pro všechny typy pleti
- používá se na suchou pokožku, má vynikající hydratační účinky
- pomáhá tlumit projevy stárnutí kůže, zvyšuje její elasticitu a vyhlazuje vrásky
- vhodný jako masážní olej.
Využití v lékařství
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- působí preventivě proti různým typům rakoviny
- léčí se s ním abscesy a pohmožděniny
- léčí jaterní sklerózu
- upravuje vysoký krevní tlak
- vhodný pro pacienty s anémií
- podporuje tvorbu svalové hmoty
Prima tip
Pistácie ve skořápce obsahují více draslíku než banány. Účinek pistáciového oleje se ještě zvýší, když spolu s ním budete konzumovat druhy ovoce a zeleniny bohaté na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech.
Zajímavost
Už přibližně 1700 let před Kristem se podle slov patriarchy Jákoba, který žil v Palestině, pistácie spolu s medem a mandlemi považovaly za „jeden z nejlepších plodů země“.
Na co si dát pozor
Skladujte při teplotě do 25 °C. Nevystavujete přímým slunečním paprskům. Pokud jste alergičtí na oříšky, konzumaci pistáciového oleje se radši vyhněte.
Autor: Alžběta Krchová