Speciály

Zajímavé recepty se sýrem halloumi, které lákají k vyzkoušení

Už jste někdy ochutnali halloumi? Výtečný polotvrdý sýr se vyrábí hlavně na Kypru, ale potkáte se s ním i v Řecku. Je ideální na grilování, protože se neroztéká a drží tvar.

Halloumi patří mezi tučné sýry, ale přesto se při tepelné úpravě neroztéká. Skvěle se tak hodí na grilování, protože vám neproteče mřížkou :) Vyrábí se původně z ovčího a kozího mléka, dnes se díky průmyslové výrobě zpracovává i z mléka kravského. Má jemně slanou chuť, kterou doplňují lístky máty a konzistenci asi jako náš jadel.

Překvapivě lahodnou kombinaci tvoří s vodním melounem, kdy se jí zastudena. A možná jste při dovolené na Kypru ochutnali pokrm saganaki, což je na olivovém oleji opečený sýr halloumi, servírovaný s citronovou šťávou. Na řeckých ostrovech se saganaki dělá také, ale většinou z jiných druhů sýra.

Halloumi je ale mistr převleků, sluší mu spojení s rajčaty, s luštěninami, s mnoha druhy zeleniny a můžete ho kombinovat i s masem třeba na špízu.

Objevte lahodný sýr halloumi a vyzkoušejte některý z našich receptů:

Recepty