návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Žlutá rýže s kokosovým halloumi

Hodnoceno: 0x
2–4 porce
do 30 minut
Žlutá rýže s kokosovým halloumi
Autor: Kurkumová kuchařka Žlutá rýže s kokosovým halloumi
Původně se sýr halloumi vyráběl na Kypru z kozího a ovčího mléka, dnes se čím dál častěji používá kravské mléko. Díky své pružnosti a struktuře se výborně hodí na grilování a opékání. Obalení v těstíčku je vtipným způsobem, jak mu zajistit křupavost. Jemnost vyváží nasládlý kokos a pikantní rýže.

Postup

  1. Citronovou kůru, kurkumu, zázvor a hořčičná semínka opečte nasucho v hluboké pánvi, až začnou pukat a rozvoní se. Vsypte rýži, 1 minutu ji restujte, zalijte vývarem, přidejte limetové lístky a zahřívejte k varu. 
  2. Ztlumte a povařte zhruba 10–20 minut, až rýže změkne a vstřebá veškerou tekutinu. 
  3. Mezitím nakrájejte sýr halloumi na kostky. Obalte je v mouce, rozšlehaném vejci a nakonec v kokosu. 
  4. V pánvi rozehřejte 2cm vrstvu rostlinného oleje a osmažte kostky sýra dozlatova. Vyjměte je na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk. 
  5. Rýži načechrejte vidličkou a poklaďte halloumi sýrem. Ozdobte květy či lístky máty a ihned podávejte. 

PRIMA TIP:  Lístky kafrové limety dodají jídlu pikantní citronovou chuť a jemnou vůni. Můžete si doma pěstovat citrusový keř (Mauricijská papeda, Citrus hystrix), nebo koupit sušené či mražené lístky v asijských obchodech. Čerstvé se neprodávají. 

Žlutá rýže s kokosovým halloumi
Autor: Kurkumová kuchařka Žlutá rýže s kokosovým halloumi

Další nápadité recepty s kurkumou najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Letní číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si léto plné nejen kulinárních zážitků s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Kurkumová kuchařka

Kurkuma, považovaná za nejúčinnější přírodní lék proti otokům, se již po staletí využívá v tradiční čínské a indické medicíně. Nejnovější studie poukazují na protirakovinné vlastnosti kurkumy a na efekt, který má v léčbě zánětlivých onemocnění střev, Crohnovy choroby a revmatické artritidy. Pomáhá zlepšovat funkci jater a srdce, snižuje cholesterol a pomáhá jako prevence Alzheimerovy choroby.
Tato kniha je plná kurkumových receptů, a to od toniků a čajů, přes polévky, kari a saláty, až po zmrzlinu.
Vydalo nakladatelství CZ PRess.
Související témata: Hlavní jídla