Suroviny
- strouhaná kůra z 1 biocitronu
- mletá kurkuma 1 lžička
- mletý zázvor 1 lžička
- semínka žluté hořčice 2 lžičky
- propraná rýže basmati 150 g
- horký zeleninový vývar 300 ml
- kafrová limeta 8 lístků
- sýr halloumi 100 g
- hladká mouka asi 100 g
- vejce 1 ks
- strouhaný kokos 50 g
- rostlinný olej na smažení
- lístky máty nebo jablečné kvítky na ozdobu
Postup přípravy
- Citronovou kůru, kurkumu, zázvor a hořčičná semínka opečte nasucho v hluboké pánvi, až začnou pukat a rozvoní se. Vsypte rýži, 1 minutu ji restujte, zalijte vývarem, přidejte limetové lístky a zahřívejte k varu.
- Ztlumte a povařte zhruba 10–20 minut, až rýže změkne a vstřebá veškerou tekutinu.
- Mezitím nakrájejte sýr halloumi na kostky. Obalte je v mouce, rozšlehaném vejci a nakonec v kokosu.
- V pánvi rozehřejte 2cm vrstvu rostlinného oleje a osmažte kostky sýra dozlatova. Vyjměte je na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
- Rýži načechrejte vidličkou a poklaďte halloumi sýrem. Ozdobte květy či lístky máty a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Lístky kafrové limety dodají jídlu pikantní citronovou chuť a jemnou vůni. Můžete si doma pěstovat citrusový keř (Mauricijská papeda, Citrus hystrix), nebo koupit sušené či mražené lístky v asijských obchodech. Čerstvé se neprodávají.
Žlutá rýže s kokosovým halloumi Zdroj: Kurkumová kuchařka