Suroviny
- citronová kůra (strouhaná,bio) z 1 citronu
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- zázvor (mletý ) 1 lžička
- hořčičné semínko (žluté ) 2 lžičky
- rýže basmati (propraná ) 150 g
- zeleninový vývar (horký ) 300 ml
- limetka (kafrová ) 8 lístků
- halloumi sýr 100 g
- hladká mouka asi 100 g
- vejce 1 ks
- strouhaný kokos 50 g
- rostlinný olej (na smažení)
- máta (lístky máty nebo jablečné kvítky na ozdobu)
Postup přípravy
- Citronovou kůru, kurkumu, zázvor a hořčičná semínka opečte nasucho v hluboké pánvi, až začnou pukat a rozvoní se. Vsypte rýži, 1 minutu ji restujte, zalijte vývarem, přidejte limetové lístky a zahřívejte k varu.
- Ztlumte a povařte zhruba 10–20 minut, až rýže změkne a vstřebá veškerou tekutinu.
- Mezitím nakrájejte sýr halloumi na kostky. Obalte je v mouce, rozšlehaném vejci a nakonec v kokosu.
- V pánvi rozehřejte 2cm vrstvu rostlinného oleje a osmažte kostky sýra dozlatova. Vyjměte je na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
- Rýži načechrejte vidličkou a poklaďte halloumi sýrem. Ozdobte květy či lístky máty a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Lístky kafrové limety dodají jídlu pikantní citronovou chuť a jemnou vůni. Můžete si doma pěstovat citrusový keř (Mauricijská papeda, Citrus hystrix), nebo koupit sušené či mražené lístky v asijských obchodech. Čerstvé se neprodávají.