Pečený sýr halloumi s kroketami z kořenové zeleniny a nakládaným hořčičným semínkem
Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať
Pečený sýr halloumi s kroketami z kořenové zeleniny a nakládaným hořčičným semínkem
Zdroj:
Postní kuchařka od kořene po nať
Fantazie nezná hranic a se znalostí surovin a způsobů jejich úpravy můžete zeleninu proměnit v krokety a grilovaný sýr v hlavní chod místo obvyklejší obrácené verze. Halloumi je kyperský sýr z kozího a ovčího mléka, který se obzvlášť hodí na pečení, protože se neroztéká na povrchu a dobře drží tvar. Vyrábí se ale už i u nás.
Postup přípravy
-
Ve větším hrnci uvařte osolenou vodu. Mrkev a petržel očistěte a překrojte na půl, celer oloupejte a rozkrájejte na menší výseče. Povařte je ve vroucí vodě 30 minut dopoloměkka.
-
Troubu předehřejte na 160 °C, plech vyložte pečicím papírem. Zeleninu sceďte a ještě teplou ji vyskládejte na plech. Pokapejte řepkovým olejem a pečte zhruba 20 minut, aby zelenina nejen změkla, ale získala i zlatavou barvu a výraznější chuť.
-
Upečenou zeleninu vytáhněte a nechte zchladnout. Přesuňte ji do misky a rozmačkejte vidličkou na hrubší kaši. Promíchejte s ochuceným olejem a nasekanou petrželkou a tymiánem. Osolte a opepřete, promíchejte a rukama tvarujte středně velké oválné krokety. Skládejte je na plech po pečené zelenině. Troubu předehřejte na 180 °C a krokety pečte necelých 10 minut dozlatova.
-
Z měkkého tvarohu, mléka, syrovátky a špetky soli a pepře vyšlehejte krémový, lehce nakyslý dresink.
-
Sýr halloumi rozkrojte na čtyři porce a opečte je na rozpálené pánvi či grilu z každé strany dozlatova, stačí tak 2–3 minuty.
-
Na talíř rozdělte lžící tvarohový dresink, vyskládejte na ně zeleninové krokety, pečený sýr a čerstvé lístky bylinek. Přidejte nakládanou hořčici a podávejte.
PRIMA TIP: Nakládané hořčičné semínko
-
50 g hořčičných semínek
-
100 g octa
-
300 ml vody
-
1 lžička soli
-
1 lžička krupicového cukru
-
Hořčičná semínka důkladně a opakovaně vyperte ve vlažné vodě, abyste je zbavili případné hořkosti.
-
Vsypte je do rendlíku, přidejte zbylé suroviny a svařte na středním stupni do gelové konzistence. V případě, že je hořčičné semínko stále tuhé, přilijte ještě trochu vody a znovu povařte.
-
Nechte vychladnout, dejte do uzavíratelné skleničky a uložte do lednice, kde hořčice vydrží několik dnů.
Pečený sýr halloumi s kroketami z kořenové zeleniny a nakládaným hořčičným semínkem 2
Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať
Pečený sýr halloumi s kroketami z kořenové zeleniny a nakládaným hořčičným semínkem 2
Zdroj:
Postní kuchařka od kořene po nať