Suroviny
- petržel 300 g
- mrkev 400 g
- celer 300 g
- řepkový olej 1 lžíce
- olej (ochucený olej (pórkový, petrželový, koprový...)) 100 ml
- hladkolistá petržel 10 g
- tymián (čerstvý ) 10 g
- měkký tvaroh 125 g
- mléko (polotučné ) 40 ml
- syrovátka 40 ml
- halloumi sýr 600 g
- hořčičné semínko (nakládaná hořčice (viz Prima tip)) 4 lžičky
- bylinky (čerstvé,na ozdobu) 1 hrst lístků
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve větším hrnci uvařte osolenou vodu. Mrkev a petržel očistěte a překrojte na půl, celer oloupejte a rozkrájejte na menší výseče. Povařte je ve vroucí vodě 30 minut dopoloměkka.
- Troubu předehřejte na 160 °C, plech vyložte pečicím papírem. Zeleninu sceďte a ještě teplou ji vyskládejte na plech. Pokapejte řepkovým olejem a pečte zhruba 20 minut, aby zelenina nejen změkla, ale získala i zlatavou barvu a výraznější chuť.
- Upečenou zeleninu vytáhněte a nechte zchladnout. Přesuňte ji do misky a rozmačkejte vidličkou na hrubší kaši. Promíchejte s ochuceným olejem a nasekanou petrželkou a tymiánem. Osolte a opepřete, promíchejte a rukama tvarujte středně velké oválné krokety. Skládejte je na plech po pečené zelenině. Troubu předehřejte na 180 °C a krokety pečte necelých 10 minut dozlatova.
- Z měkkého tvarohu, mléka, syrovátky a špetky soli a pepře vyšlehejte krémový, lehce nakyslý dresink.
- Sýr halloumi rozkrojte na čtyři porce a opečte je na rozpálené pánvi či grilu z každé strany dozlatova, stačí tak 2–3 minuty.
- Na talíř rozdělte lžící tvarohový dresink, vyskládejte na ně zeleninové krokety, pečený sýr a čerstvé lístky bylinek. Přidejte nakládanou hořčici a podávejte.
PRIMA TIP: Nakládané hořčičné semínko
- 50 g hořčičných semínek
- 100 g octa
- 300 ml vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička krupicového cukru
- Hořčičná semínka důkladně a opakovaně vyperte ve vlažné vodě, abyste je zbavili případné hořkosti.
- Vsypte je do rendlíku, přidejte zbylé suroviny a svařte na středním stupni do gelové konzistence. V případě, že je hořčičné semínko stále tuhé, přilijte ještě trochu vody a znovu povařte.
- Nechte vychladnout, dejte do uzavíratelné skleničky a uložte do lednice, kde hořčice vydrží několik dnů.
Pečený sýr halloumi s kroketami z kořenové zeleniny a nakládaným hořčičným semínkem 2 Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať
Pečený sýr halloumi s kroketami z kořenové zeleniny a nakládaným hořčičným semínkem 2 Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať