Pečený sýr halloumi s kroketami z kořenové zeleniny a nakládaným hořčičným semínkem

Moje hodnocení
3x

Fantazie nezná hranic a se znalostí surovin a způsobů jejich úpravy můžete zeleninu proměnit v krokety a grilovaný sýr v hlavní chod místo obvyklejší obrácené verze. Halloumi je kyperský sýr z kozího a ovčího mléka, který se obzvlášť hodí na pečení, protože se neroztéká na povrchu a dobře drží tvar. Vyrábí se ale už i u nás.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci uvařte osolenou vodu. Mrkev a petržel očistěte a překrojte na půl, celer oloupejte a rozkrájejte na menší výseče. Povařte je ve vroucí vodě 30 minut dopoloměkka.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C, plech vyložte pečicím papírem. Zeleninu sceďte a ještě teplou ji vyskládejte na plech. Pokapejte řepkovým olejem a pečte zhruba 20 minut, aby zelenina nejen změkla, ale získala i zlatavou barvu a výraznější chuť.
  3. Upečenou zeleninu vytáhněte a nechte zchladnout. Přesuňte ji do misky a rozmačkejte vidličkou na hrubší kaši. Promíchejte s ochuceným olejem a nasekanou petrželkou a tymiánem. Osolte a opepřete, promíchejte a rukama tvarujte středně velké oválné krokety. Skládejte je na plech po pečené zelenině. Troubu předehřejte na 180 °C a krokety pečte necelých 10 minut dozlatova.
  4. Z měkkého tvarohu, mléka, syrovátky a špetky soli a pepře vyšlehejte krémový, lehce nakyslý dresink.
  5. Sýr halloumi rozkrojte na čtyři porce a opečte je na rozpálené pánvi či grilu z každé strany dozlatova, stačí tak 2–3 minuty.
  6. Na talíř rozdělte lžící tvarohový dresink, vyskládejte na ně zeleninové krokety, pečený sýr a čerstvé lístky bylinek. Přidejte nakládanou hořčici a podávejte.

PRIMA TIP: Nakládané hořčičné semínko

  • 50 g hořčičných semínek
  • 100 g octa
  • 300 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička krupicového cukru
  1. Hořčičná semínka důkladně a opakovaně vyperte ve vlažné vodě, abyste je zbavili případné hořkosti.
  2. Vsypte je do rendlíku, přidejte zbylé suroviny a svařte na středním stupni do gelové konzistence. V případě, že je hořčičné semínko stále tuhé, přilijte ještě trochu vody a znovu povařte.
  3. Nechte vychladnout, dejte do uzavíratelné skleničky a uložte do lednice, kde hořčice vydrží několik dnů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Drdel

Postní kuchařka Pavel Drdel

Půst nemusíme brát jen jako přísně vymezené období, obvykle stanovené tradicemi a náboženskými zvyklostmi, ale i jako čas, kdy se vzdáme masa ve prospěch zeleniny – a to je stav, za který nám naše tělo i životní prostředí může jen děkovat. Často nám ale zeleninový jídelníček splývá s čímsi ochuzeným, a ne příliš chutným. Autor tady dokazuje pravý opak. Kromě více než 80 receptů na skvělá bezmasá jídla tu najdete na šedesátku tipů, jak potraviny uchovat a zhodnotit a další stovku autorských nápadů na udržitelnější a bezodpadové vaření včetně fotografií. A tak je docela možné, že se k jinému jídelníčku ani nebudete chtít vrátit a slovo půst se změní spíš v synonymum dobrého jídla a rozumného hospodaření.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty