Suroviny
- hladká mouka 200 g
- mléko 400 ml
- vejce 2 ks
- rostlinný olej (nebo ghí na smažení)
- sůl špetka
Náplň
Článek
Vyzkoušejte báječné recepty na sladké i slané palačinky
Pro přípravu samotných palačinek je potřeba minimum surovin, a přesto z nich snadno vykouzlíte výborné jídlo, na kterém si pochutnají děti i dospělí.
Postup přípravy
- Do větší mísy nalijte mléko a prošlehejte v něm vejce. Přidejte sůl a prosejte mouku. Metličkou vyšlehejte do jemného těsta. Nechte alespoň 15 minut odležet.
- V rendlíku smíchejte vodu s octem, přiveďte k varu a stáhněte oheň na minimum – voda se již nesmí vařit (měla by mít asi 75 °C). Vejce vyklepněte do malé mističky, pomocí lžíce si vytvořte vír ve vodě (ne příliš velký, aby neroztrhal vejce) a opatrně nechte vejce sklouznout doprostřed víru.
- Nechte 4 minuty ve vodě a poté vyndejte děrovanou naběračkou a vhoďte do menší misky se studenou vodou. Pokračujte stejně s dalšími vejci. Pokud se vám to nechce dělat, můžete udělat volská oka.
- Ve velké pánvi/hrnci rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a přidejte na plátky nakrájený česnek. Počkejte 30 vteřin a přidejte špenát.
- Nechte asi jen minutku restovat, dokud se nespaří, osolte, opepřete a přendejte ho do misky. Misku přikryjte pokličkou, aby špenát vydržel teplý. Pánev utřete ubrouskem a nechte na opečení sýru.
- Nyní si připravte palačinky. Těsto promíchejte, pánev rozehřejte nasucho. Do malé mističky si nalijte olej a pánev před každou palačinkou vždy jen lehce potřete olejem. Palačinka je z jedné strany opečená až když se pustí od pánve, tak ji zbytečně nedolujte.
- Mezitím, co smažíte palačinky, nakrájejte sýr na silnější plátky. Pánvičku od špenátu rozehřejte, přidejte lžíci olivového oleje a položte na ni sýr. Opékejte dozlatova z obou stran.
- Nyní naplňte palačinky sýrem, špenátem a zabalte do trojhránku. Navrch položte vejce a ozdobte nasekanými pistáciemi.