Špagety s rajčatovou omáčkou, rukolovým pestem a grilovaným sýrem

Moje hodnocení
5x

Recepty na špagety jsou všemi oblíbené, právě díky rychlosti přípravy a možnostech, s čím je můžete zkombinovat. Pokud vám tentokrát došla inspirace a rádi byste zkusili něco nového, máme pro vás ten správný tip. Špagety můžete spojit s klasickou rajčatovou omáčkou, ale navíc přidat i voňavé pesto a hlavně plátky sýra z grilu. Na léto ideální, že?

2 porce
30 minut
italská

Suroviny

  • kvalitní špagety 300 g
  • sýr vhodný ke grilování (halloumi, grillami apod.) 200 g
  • čerstvá rukola 50 g
  • mandle

Omáčka

  • menší šalotka nebo cibule 1 ks
  • česnek 2–3 stroužky
  • bílé víno (suché bílé víno) 50 ml
  • sekaná rajčata v plechovce 400 g
  • vývar cca 100 ml
  • tvrdý výrazný sýr (parmezán, grana padano, pecorino apod.) 50 g
  • olivový olej nebo přepuštěné máslo 1 lžíce
  • černý pepř (čerstvě mletý pepř)
  • sůl

Pesto

  • čerstvá rukola (nebo např. i baby špenát
  • tvrdý výrazný sýr (parmezán, grana padano, pecorino apod.) 25 g
  • mandle 30 g
  • olivový olej
  • černý pepř (čerstvě mletý pepř)
  • sůl

Postup přípravy

  1. Jako první ze všeho si připravte pesto. Rukolu opláchněte a důkladně osušte.
  2. Vložte do mixéru a spolu s mandlemi, sýrem, olejem, solí a pepřem a rozmixujte v pesto. Olej přidávejte postupně dle potřeby. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
  3. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. (Nikdy nedávejte těstoviny do studené vody a vždy vodu dostatečně osolte! Také si hlídejte, ať jsou uvařené „al dente“, tedy na skus. Po uvaření budete těstoviny ještě krátce prohřívat v omáčce, kde ještě lehce dojdou.)
  4. Během vaření těstovin si připravte omáčku.
  5. Šalotku či cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek také nasekejte na co nejdrobnější kousky.
  6. V pánvi na lžíci olivového oleje nebo přepuštěného másla zpěňte šalotku.
  7. Přidejte česnek a lehce orestujte tak, aby se rozvoněl.
  8. Dále zalijte základ bílým vínem a nechte jej zredukovat do objemu cca 1 lžíce.
  9. Do pánve přidejte plechovku rajčat, vývar a špetku soli. Na mírném ohni nechte probublávat asi 5 minut.
  10. Mezitím začněte na suché pánvi nebo grilu opékat na plátky nakrájený grilovací sýr. Halloumi např. zpočátku pouští vodu, proto se nebojte pracovat při vyšší teplotě, aby se voda odpařila a sýr opekl do zlatova. Grilujte z obou stran.
  11. Poté se vraťte k omáčce a dochuťte ji nastrouhaným tvrdým výrazným sýrem, čerstvě mletým pepřem a solí. Pokud by se omáčka příliš zredukovat, můžete přidat vývar nebo vodu z těstovin.
  12. Hotové těstoviny sceďte a přesuňte do pánve s omáčkou, společně promíchejte a krátce prohřejte.
  13. Těstoviny s rajčatovou omáčkou podávejte s několika plátky grilovaného sýru a několika lžičkami rukolového pesta. Nakonec můžete zasypat i opraženými mandlemi.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty