Houstičky:
- hladká mouka 600 g
- máslo 70 g
- čerstvé mléko (polotučné) 300 g
- třtinový cukr 100 g
- vejce 1 ks
- sušené droždí 7 g
- citronová kůra 1 plod
- vanilka (mletá) 1 lžička
- sůl 1 špetka
- sušené meruňky 80 g
- tuzemák (na namočení meruněk)
- čokoláda (kousky na pečení) 60 g
Těsto na kříže:
- hladká mouka 90 g
- voda 90 ml
Poleva:
- cukr (mletý) 120 g
- citronová šťáva 45 ml
Na naplnění houstiček:
Postup přípravy:
-
Meruňky namočte do rumu a nechte macerovat alespoň 1 hodinu. Do hnětací mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí a mletou vanilku.
-
V rendlíku zahřejte mléko spolu s máslem, aby bylo mléko vlažné a máslo se rozpustilo. Mléko s máslem přilijte k mouce do mísy. Najemno nastrouhejte i citronovou kůru.
-
Zvolte nástavec typu hák a na středním stupni nechte robota zpracovat těsto, aby bylo elastické a nelepivé. Na konci hnětení přidejte i nakrájené meruňky a čokoládové kousky. Nechte jen lehce zapracovat do těsta.
-
Těsto poté přendejte nejlépe do uzavíratelné plastové mísy a poprašte lehce moukou. Mísu uzavřete a nechte kynout 1 hodinu. Poté těsto rozdělte na stejně velké kousky, mělo by jich být 12 o váze cca 100–104 gramů.
-
Vytvarujte z nich na pomoučené ploše krouživými pohyby bochánky, které přendejte do máslem vymazaného plechu. Nechte mezi nimi lehké rozestupy, protože nakynou. A nechte kynout další 1 hodinu.
-
Když jsou houstičky nakynuté, spojte mouku s vodou na vytvoření křížů. Do misky nasypte mouku, přidejte vodu a pomocí metličky propojte do hladké konzistence. Hmotu pak přendejte do cukrářského sáčku, a buď použijte zdobicí špičku s velmi úzkým kulatým otvorem, nebo nastřihněte zdobicí sáček a udělejte na houstičkách kříže.
-
Stačí plynulý tah z jedné strany plechu na druhou stranu. Nemusíte každou houstičku zdobit zvlášť. Stejně postupujte jak horizontálně, tak vertikálně. Nyní dejte péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
-
Mezitím, co se houstičky pečou, smíchejte cukr s citronovou šťávou a ihned po upečení houstičky polevou potřete. Po vychladnutí naplňte džemem. Pomocí konce rukojeti vařečky udělejte do spodní části buchtičky díru, do té pak vložte zdobicí sáček s džemem a houstičku naplňte.
Pozor! Vejce, mléko a máslo by mělo mít ideálně pokojovou teplotu.
A kdo nemá ještě recept na kynutý mazanec, může vyzkoušet tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE
Další velikonoční dobroty: