Kateřina Jašková

Nadýchané hot cross buns se sušenými meruňkami, čokoládou a džemem

Moje hodnocení
2x

Další typický velikonoční moučník, který se servíruje v Anglii! Tyto krásně vláčné hot cross buns musíte přidat na letošní jarní menu. Překvapíte tak nejen koledníky, ale i další členy rodiny. Za to ručíme!

12 porcí
180 minut
anglická

Houstičky:

Těsto na kříže:

Poleva:

Na naplnění houstiček:

Postup přípravy:

  1. Meruňky namočte do rumu a nechte macerovat alespoň 1 hodinu. Do hnětací mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí a mletou vanilku.

  2. V rendlíku zahřejte mléko spolu s máslem, aby bylo mléko vlažné a máslo se rozpustilo. Mléko s máslem přilijte k mouce do mísy. Najemno nastrouhejte i citronovou kůru.

  3. Zvolte nástavec typu hák a na středním stupni nechte robota zpracovat těsto, aby bylo elastické a nelepivé. Na konci hnětení přidejte i nakrájené meruňky a čokoládové kousky. Nechte jen lehce zapracovat do těsta.

  4. Těsto poté přendejte nejlépe do uzavíratelné plastové mísy a poprašte lehce moukou. Mísu uzavřete a nechte kynout 1 hodinu. Poté těsto rozdělte na stejně velké kousky, mělo by jich být 12 o váze cca 100–104 gramů.

  5. Vytvarujte z nich na pomoučené ploše krouživými pohyby bochánky, které přendejte do máslem vymazaného plechu. Nechte mezi nimi lehké rozestupy, protože nakynou. A nechte kynout další 1 hodinu.

  6. Když jsou houstičky nakynuté, spojte mouku s vodou na vytvoření křížů. Do misky nasypte mouku, přidejte vodu a pomocí metličky propojte do hladké konzistence. Hmotu pak přendejte do cukrářského sáčku, a buď použijte zdobicí špičku s velmi úzkým kulatým otvorem, nebo nastřihněte zdobicí sáček a udělejte na houstičkách kříže.

  7. Stačí plynulý tah z jedné strany plechu na druhou stranu. Nemusíte každou houstičku zdobit zvlášť. Stejně postupujte jak horizontálně, tak vertikálně. Nyní dejte péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

  8. Mezitím, co se houstičky pečou, smíchejte cukr s citronovou šťávou a ihned po upečení houstičky polevou potřete. Po vychladnutí naplňte džemem. Pomocí konce rukojeti vařečky udělejte do spodní části buchtičky díru, do té pak vložte zdobicí sáček s džemem a houstičku naplňte.

Pozor! Vejce, mléko a máslo by mělo mít ideálně pokojovou teplotu.

A kdo nemá ještě recept na kynutý mazanec, může vyzkoušet tento videorecept:

Kompletní recept najdete ZDE

Další velikonoční dobroty:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Jašková

Miluji svůj život Kateřina Jašková

Blog Milluji je zaměřen na racionální způsob života. Naše zdraví a štěstí je ovlivněno nejen správným a kvalitním stravováním, ale také způsobem myšlení a naším celkovým životním stylem. Na tomto blogu najdete inspiraci pro zdravé vaření a pečení, výrobu domácí kosmetiky, motivační články, články o zdraví a také o všech radostech i nástrahách mateřství.

Jmenuji se Kateřina Jašková a víte co? Miluji svůj život :)


Přečtěte si také

Recepty