Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Maso
Maso
Zlatá klasika
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Zlatá klasika: Pomalu dušená hovězí líčka na víně podle Zdeňka Pohlreicha

Pomalu dušená hovězí líčka na víně podle Zdeňka Pohlreicha

Pomalu dušená hovězí líčka na víně podle Zdeňka Pohlreicha Zdroj: Zlatá klasika

  • Zavřít
Pomalu dušená hovězí líčka na víně podle Zdeňka Pohlreicha

Pomalu dušená hovězí líčka na víně podle Zdeňka Pohlreicha Zdroj: Zlatá klasika

Moje hodnocení
11x

Pomalu dušená líčka se téměř rozpadají a vinná omáčka se tak krásně vpíjí do hedvábné bramborové kaše. Tento chuťový skvost nám Zdeněk Pohlreich představil ve své restauraci jako první a dodnes líčka patří mezi nejčastější objednávky. Jakmile zjistíte, jak je jejich příprava snadná, také je zařadíte do svého repertoáru.

6 porcí
240 minut
Seznam.cz banner

Líčka

  • hovězí líčka 800 g
  • rostlinný olej 4 lžíce
  • máslo 180 g
  • mrkev 1 ks
  • celer 1/2 bulvy
  • petržel 1 ks
  • cibule 2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • řajčatový protlak 1 lžíce
  • suché červené víno 250 ml
  • hovězí vývar 600 ml
  • hladká mouka 2 lžíce
  • žampiony 4 ks
  • hladkolistá petržel 1 svazek
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • bramborová kaše (k podávání)

Bouquet garni

  • bobkový list 3 ks
  • nové koření 4 kuličky
  • celý pepř 6 kuliček
  • tymián 1 snítka

Vychytané recepty na oblíbená líčka v různém provedení

Vychytané recepty na oblíbená líčka v různém provedení

Postup přípravy

  1. Z líček odstraňte velkou šlachu a menší ponechte. Osolte je a opepřete. V hluboké pánvi s poklicí vhodné do trouby rozehřejte olej s 80 g másla a líčka opečte ze všech stran do zlatohněda. Poté je odložte do mísy.
  2. Mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Malou část zeleniny odložte stranou na ozdobu. V uvolněné pánvi s výpekem osmahněte kořenovou zeleninu dozlatova, přidejte cibuli a česnek a opékejte dohněda, trvá to asi 20 minut na mírném stupni. Vmíchejte protlak a krátce, asi 1 minutu, zarestujte. Zalijte vínem, vraťte líčka zpět do pánve a nechte víno zcela vyvařit.
  3. Troubu předehřejte na 140 °C. Koření bouquet garni zabalte do plátýnka a zavažte ho. Přidejte ho do pánve, líčka zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a pozvolna přiveďte k varu. Pánev vložte do trouby a pod pokličkou duste doměkka zhruba 1,5–2 hodiny.
  4. Když se líčka téměř rozpadají, připravte v rendlíku jíšku. Rozehřejte 2 lžíce másla a jakmile zezlátne, vsypte mouku a míchejte ji, až zežloutne a příjemně se rozvoní. Vmíchejte ji do omáčky k líčkům a nechte ještě 15 minut dusit.
  5. Maso vyjměte z omáčky, bouquet garni vyhoďte. Omáčku přeceďte. Podle hustoty můžete omáčku zahřívat a nechat pomalu redukovat (odpařovat) na požadovanou hustotu. Odstavte, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte do omáčky 50 g studeného másla na zjemnění. Líčka vraťte zpět do omáčky.
  6. Odloženou část kořenové zeleniny zblanšírujte – spařte ji ve vroucí vodě asi 3 minuty, sceďte a zchlaďte ve studené vodě asi 3 minuty a znovu sceďte. Žampiony pokrájejte na čtvrtiny. V pánvi zahřejte zbylé máslo a zblanšírovanou zeleninu a žampiony na něm krátce orestujte.
  7. Líčka podávejte na bramborové kaši, přelité omáčkou a posypané opečenou zeleninou s žampiony a nadrobno nasekanými lístky petrželky.
PRIMA TIP: Hovězí líčka můžete vyměnit za vepřová, jsou levnější a rychleji hotová.

Vyzkoušejte také hovězí líčka na víně s pastinákovým pyré podle návodného videoreceptu  s Karolínou Kamberskou

Kompletní recepty najdete ZDE: Hovězí líčka na víně s pastinákovým pyré

Vařte se Šéfem! Nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha

Vařte se Šéfem! Nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha

Zlatá klasika

Zdroj receptu

Zlatá klasika

Zdeněk Pohlreich Zlatá klasika

Populární šéfkuchař a nestor české kuchyně se rozhodl představit její krásu ve vší pestrosti, a tak vybral ikonické recepty a velmi srozumitelně je popsal tak, aby je doma zvládl i ten, kdo dosud uvařil jen čaj. A protože už přes 30 let žijeme v globalizovaném světě, přidal i oblíbené světové recepty z Asie, Ameriky, Řecka, Chorvatska nebo Itálie. Pokud začínáte vařit a chcete mít jistotu skvělého výsledku, Zdeněk vás nezklame. Dobře totiž ví, co z restauračních lístků mizí jako první, co lidé skutečně milují a jak to fantasticky uvařit.

Vydalo nakladatelství Sevruga.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky zelenina víno Zdeněk Pohlreich omáčka máslo kořenová zelenina líčka bouquet garni

Návrhy pro vás

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem Sladké

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem Maso

Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem

Obrácený smažák: Šunkový steak plněný sýrem v křupavém kabátku Maso

Obrácený smažák: Šunkový steak plněný sýrem v křupavém kabátku

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem Sladké

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem

Smažené hřiby v trojobalu s bramborovým salátem a restovaným kadeřávkem podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory Zelenina

Smažené hřiby v trojobalu s bramborovým salátem a restovaným kadeřávkem podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí Recepty

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou Sladké

Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou


Přečtěte si také

Sladké
Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Prostřeno!
Prostřeno: Šunkové rolky s křenovou pěnou a bagetkou podle Jitky

Prostřeno: Šunkové rolky s křenovou pěnou a bagetkou podle Jitky

Prostřeno!
Prostřeno: Jihočeská kulajda se žampiony a slaninou

Prostřeno: Jihočeská kulajda se žampiony a slaninou

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová kýta trhaná, šťouchané brambory, obloha

Prostřeno: Vepřová kýta trhaná, šťouchané brambory, obloha

Prostřeno!
Prostřeno: Zamilované palačinky Jitky Macháčkové

Prostřeno: Zamilované palačinky Jitky Macháčkové

Maso
Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem

Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem

Maso
Obrácený smažák: Šunkový steak plněný sýrem v křupavém kabátku

Obrácený smažák: Šunkový steak plněný sýrem v křupavém kabátku

Soutěžící
Jitka Macháčková je v pořadu díky příteli

Jitka Macháčková je v pořadu díky příteli

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Sladké
Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem Sladké

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem

Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou Sladké

Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou

Maso
Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem

Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem

Obrácený smažák: Šunkový steak plněný sýrem v křupavém kabátku Maso

Obrácený smažák: Šunkový steak plněný sýrem v křupavém kabátku

Tikka masala z krůtího masa s domácím naanem – indická exotika na vašem stole Maso

Tikka masala z krůtího masa s domácím naanem – indická exotika na vašem stole

Zelenina
Smažené hřiby v trojobalu s bramborovým salátem a restovaným kadeřávkem podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Smažené hřiby v trojobalu s bramborovým salátem a restovaným kadeřávkem podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí Recepty

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Nápoje
Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub Polévky

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Předkrmy a chuťovky
Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce Předkrmy a chuťovky

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce

Sýrové krokety se žampiony – křupavá dobrota s krémovým srdcem, která zmizí ze stolu jako první Předkrmy a chuťovky

Sýrové krokety se žampiony – křupavá dobrota s krémovým srdcem, která zmizí ze stolu jako první

Recepty
Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd Vegetariánské

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Recepty

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Sladké
Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem Sladké

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři Sladké

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Lidé s volbami rozhodnou také o větrnících či hazardu. Kde se budou konat obecní referenda? Hnutí ANO slibuje levnější hypotéky. Každý problém nevyřešíte sprchou peněz, oponuje ekonom EU chtěla při přijímání Ukrajiny obejít Orbána. Narazila však na jeho nečekané spojence

prima-zeny

Moderátorka Timková o nahé seznamce: Doufám, že díky show lidé přijmou sami sebe Bydlení hradního pána? Kotek ukazuje domeček s kuchyňkou a rozbitou digestoří Prima+ bude exkluzivně streamovat česko-slovenskou verzi Naked Attraction

prima-zoom

Nejdražší umělecké dílo stvořené ženou? Nejstarší jezero světa ukrývá kanibaly a objevují se na něm záhadné kruhy Rusko zaútočilo na Černobylskou jadernou elektrárnu, u Záporožské je situace ještě horší

prima-fresh

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem Obrácený smažák: Šunkový steak plněný sýrem v křupavém kabátku

prima-cool

Nová hra ze světa Pána prstenů Kill Bill se vrací do kin. Spojení obou dílů do jednoho epického filmu doplní zbrusu nová scéna James Cameron přiznal velkou změnu v Avatarovi 3. Film kvůli ní bude mít tři hodiny

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoce a advent 2025: Jak naplánovat dovolenou pro 9, 13 i 16 dní volna? Bývalá vila Noela Gallaghera je k pronájmu. Týden vás vyjde na 2 miliony korun Tulipány, narcisy či hyacinty musí na podzim do země. Jak je správně zasadit?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.