Suroviny
- hovězí líčka 1 kg
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- mrkev 3 ks
- celer 1/2 ks
- petržel 2 ks
- cibule 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- celý pepř 5 kuliček
- jalovec 2 kuličky
- bobkový list 1 ks
- česnek 1 stroužek
- tymián (a rozmarýn)
- rajčatový protlak 2 lžíce
- červené víno 500 ml
- hovězí vývar 500 ml
- máslo (studené, na zjemnění)
Pastinákové pyré

Postup přípravy
- Líčka prokrojte a rozpulte na dva kusy nebo menší nechte celá. V kastrolu, který se dá dát do trouby, si rozehřejte olej a opečte na něm zprudka líčka ze všech stran. Pak je osolte a vyndejte stranou. Do kastrolu na výpek dejte kořenovou zeleninu a několik minut za občasného míchání restujte. Až zelenina chytne barvu, přidejte cibuli a dále opékejte. Pak přidejte česnek, bylinky, protlak, a postupně zalévejte červeným vínem. Nechte asi půl hodiny redukovat, dokud se víno neodpaří.
- Potom vlijte do kastrolu vývar. Přiveďte ho k varu a teprve pak tam vraťte i opečená líčka. Maso by mělo být skoro ponořené (zhruba ze tří čtvrtin), když tak přilijte víno nebo vývar. Přiklopte pokličkou a pomalu duste v troubě 4–5 hodin na 150 ºC (podle na kvality masa, hotové je, když jde ukrojit lžící).
- Hotová líčka opět na chvíli vyndejte (a zakryjte alobalem). Omáčku pak propasírujte přes cedník a upravte hustotu: je-li moc řídká, ještě ji chvíli povařte nebo naopak povolte vývarem. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, pepřem a vypněte. Do omáčky vmíchejte trošku studeného másla, které ji zjemní, a vraťte maso.
- Pastinákové pyré: Pastinák a brambory v míse promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, a pak dejte na cca 45 minut péct do trouby společně s líčky. Po této době ochutnejte, jestli už jsou obě zeleniny měkké. Hotovou zeleninu rozmačkejte a vyšlehejte s máslem na hladké pyré. Pokud jsou hrany příliš upečené a vám se nedaří je rozmačkat dohladka, klidně použijte mixér (anebo příkrmu naopak nechte hrubší strukturu, třeba já to tak mám opravdu ráda).