Suroviny
- šalotka 3 ks
- česnek 2 storužky
- olivový olej 1 lžíce
- dlouhozrnná rýže (celozrnná) 200 g
- voda 1 litr
- mrkev (větší) 1 ks
- šunka (kuřecí, nebo vařená kuřecí prsa) 150 g
- mražený hrášek 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte šalotku na plátky a česnek nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej a restujte šalotku a česnek na středním stupni 1 až 2 minuty. Přisypte rýži a opékejte za občasného míchání další 1 až 2 minuty. Zalijte vodou, osolte, opepřete, přiklopte a vařte 20 až 30 minut doměkka. Podle potřeby přilévejte vodu.
- Mezitím oloupejte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Šunku nebo kuřecí prsa nakrájejte na kostičky.
- Do uvařené rýže vmíchejte hrášek, šunku (nebo maso) a mrkev, snižte teplotu na nízkou a na povařte ještě 2 minuty.
Vyzkoušejte Risi Bisi - krémové rizoto s hráškem podle Emanuela Ridiho