Jarní rizoto s hráškem a zastřeným vejcem

Moje hodnocení
3x

Tohle rizoto je připravené podle italského vzoru, a tak bychom ho měli nazývat risottem. Ať tak či tak, je to dokonalé, duši a žaludek zklidňující jídlo. A navíc potěcha pro oči.

3 porce
45 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V silnostěnné velké pánvi nebo nízkém kastrolu rozehřejte olej. Vsypte nadrobno nakrájený pórek a při střední teplotě ho smažte za stálého míchání asi 5 minut, až zvláční. Vývar nechte mírně vařit.
  2. Přidejte rozetřený nebo prolisovaný česnek a za promíchávání smažte ještě 1 minutu, vsypte rýži a promíchávejte ji, aby se obalila olejem s pórkem a česnekem.
  3. Vlijte část vývaru, přikryjte a nechte zvolna vařit, až se vývar vsákne, přidejte další, až bude rýže měkká, celkem vařte asi 20 až 25 minut.
  4. Asi 5 minut před koncem vaření přidejte hrášek, promíchejte a dovařte. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a kůrou a lehce opepřete.
  5. Na každou porci posaďte zastřené/ztracené vejce.
PRIMA TIP: Na zastřená či tzv. ztracená vejce existuje několik způsobů přípravy. Můžete si dát vařit osolenou vodu do hrnce a až bude vřít, promíchejte ji, aby vznikl vír. Do toho opatrně nechte sklouznou z hrnečku nebo naběračky vyklepnuté vejce a vařte jenom do chvíle, kdy bílek zpevní. Nebo můžete do hrnečku dát kus fólie nebo mikrotenový sáček, do něj vyklepnout vejce, fólii nebo sáček pevně uzavřít a vejce uvařit v mírně vroucí vodě jenom co bílek zpevní.

Vyzkoušejte také krémové rizoto s hráškem podle Zdeňka Pohlreicha a návodného videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty