Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- pórek (menší) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rýže arborio (nebo jiná kulatozrnná rýže na risotto) 1 hrnek
- zeleninový vývar asi 1 litr
- mražený hrášek 150 g
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vejce (zastřená, k podávání) 3
Postup přípravy
- V silnostěnné velké pánvi nebo nízkém kastrolu rozehřejte olej. Vsypte nadrobno nakrájený pórek a při střední teplotě ho smažte za stálého míchání asi 5 minut, až zvláční. Vývar nechte mírně vařit.
- Přidejte rozetřený nebo prolisovaný česnek a za promíchávání smažte ještě 1 minutu, vsypte rýži a promíchávejte ji, aby se obalila olejem s pórkem a česnekem.
- Vlijte část vývaru, přikryjte a nechte zvolna vařit, až se vývar vsákne, přidejte další, až bude rýže měkká, celkem vařte asi 20 až 25 minut.
- Asi 5 minut před koncem vaření přidejte hrášek, promíchejte a dovařte. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a kůrou a lehce opepřete.
- Na každou porci posaďte zastřené/ztracené vejce.
PRIMA TIP: Na zastřená či tzv. ztracená vejce existuje několik způsobů přípravy. Můžete si dát vařit osolenou vodu do hrnce a až bude vřít, promíchejte ji, aby vznikl vír. Do toho opatrně nechte sklouznou z hrnečku nebo naběračky vyklepnuté vejce a vařte jenom do chvíle, kdy bílek zpevní. Nebo můžete do hrnečku dát kus fólie nebo mikrotenový sáček, do něj vyklepnout vejce, fólii nebo sáček pevně uzavřít a vejce uvařit v mírně vroucí vodě jenom co bílek zpevní.
Vyzkoušejte také krémové rizoto s hráškem podle Zdeňka Pohlreicha a návodného videoreceptu