Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zapečené fleky se zelím Vladimíra Dvořáka
Suroviny (4 porce)
- těstoviny fleky 300 g
- Slunečnicový olej 1 lžička
- čerstvé bílé zelí 500 g
- Cibule 2 ks
- Česnek 2 stroužky
- Slanina 80 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Slijte je, promíchejte s olejem, aby se neslepily a ponechte v cedníku.
- Mezitím nakrájejte zelí nahrubo, cibuli a česnek na tenké plátky, slaninu na kostičky. V pánvi restujte slaninu, jakmile vypeče trochu tuku, přisypte cibuli a česnek, opékejte doměkka a vsypte zelí. Restujte dalších 5 minut, až trochu změkne.
- Zelí promíchejte s fleky, osolte, opepřete a rozprostřete do zapékací mísy. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 10–15 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Fleky se zelím podávejte s červenou paprikou, srdíčky salátu a plátky vařené červené řepy nebo salátem z červené řepy.
Zapečené fleky se zelím Vladimíra Dvořáka; foto: Prostonárodní kuchařka Květy Fialové
Prostonárodní kuchařka Květy Fialové
Květa Fialová, Martin Slunečko
První kuchařka Květy Fialové je na světě a s ní řada původních receptů na pokrmy, které tato slavná filmová a divadelní herečka vařila nejraději. Květa Fialová vynikala nejen jako herečka, ale i jako kuchařka, která celý život ráda vařila, a to nejraději pro ostatní. Kniha nabízí nápadité recepty, které vycházely z Květiny fantazie, podle nichž připravíte neobvyklé saláty, polévky, herecké rychlovky a také se dozvíte, jak připravit lehká zeleninová jídla, středomořské speciality, ryby, drůbež i tradiční dezerty. Recepty provází Květa svým komentářem a vzpomíná na zákulisí své domácí kuchyně. V kuchařce nechybějí ani vzpomínky na rodinu, herecké přátele a na maminku, za kterou se Květa celý život vracela na Slovensko. Právě od ní pochází řada původních slovenských receptů.
Vydalo nakladatelství EAT CETERA Praha 2017