Suroviny
- hladká mouka 2 hrnky
- celozrnná pšeničná mouka 1 hrnek
- vlažná voda 1 hrnek
- Cukr 3 lžičky
- Sůl 1/2 lžičky
- rozpuštěné máslo 3 lžíce
- sušené droždí 1 sáček
- Medvědí česnek 1 svazek
- tvrdý kozí sýr 100 g
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy
- V míse promíchejte prosáté obě mouky spolu s droždím, cukrem, solí, máslem a vlažnou vodou v hladké a jen mírně lepivé těsto, které nechte vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. To v závislosti na teplotě trvá 1,5 až 2 hodiny.
- Po vykynutí těsto vyválejte na pomoučené ploše do tvaru obdélníku, z nějž kratší strana by měla mít dvojnásobnou šířku, než je klasická forma na chlebíček.
- Navrch těsta rozložte nadrobno nasekaný medvědí česnek a rozdrobený nebo nastrouhaný kozí sýr.
- Těsto podélně rozdělte na dva dlouhé obdélníky a pak příčně na stejně velké čtverce. Formu vymazejte máslem a čtverce těsta naskládejte nastojato vedle sebe, až bude forma zaplněná. To pak umožní z hotového chleba odlupovat jednotlivé vrstvy.
- Chleba pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40–45 minut dozlatova.