Zabijačka je jednou z nejstarších, dodnes dodržovaných tradic. Vepřovým delikatesám a pocitu pospolitosti, která během zabijačkových hodů panuje, totiž odolá málokdo. Tradiční zabijačku každoročně připravují hospody Lokál, a to v průběhu celého zimního období.
Odstartovalo období tradičních zabijaček. Kam vyrazit na poctivou tlačenku, jelita nebo křupavé škvarky (alias řeznický popcorn)?
Dříve na vsích probíhaly zabijačky v podstatě každý týden, vždy v jiné rodině. Jelikož je k porážce prasete a přípravě všech pochoutek zapotřebí spousta rukou, sešla se pokaždé téměř celá obec. Zabijačky se tak staly událostí se společenský přesahem, který si udržely dodnes.
Na tuto tradici do jisté míry navazují hospody Lokál, které v současnosti tvoří devět podniků v Praze, Brně a Plzni. V období před Vánoci a poté až do postního období není v podstatě víkend, kdy by se v některém z Lokálů nekonala zabijačka nebo alespoň zabijačkové hody. Poslední se pak koná 17. února 2024 v pražském Lokálu U Bílé kuželky, který jako jediný má možnost udělat zabijačku se vším všudy přímo na místě.
Vyzkoušejte recept na výbornou škvarkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Prase, pivo, hruška
Spolu s řeznickými mistry z Amaso připravují kuchaři z Lokálů zabijačkové hody, na kterých nesmí chybět žádný z tradičních pokrmů. Hosté si mohou vše vychutnat přímo na místě, nebo si vybrané dobroty odnést s sebou. Klasikou jsou jitrnice (správně jaternice), které chutnají skvěle teplé i studené, jelita s typickou vůní kmínu a tlačenka podávaná s octem a cibulí. Z teplých jídel je na výběr zabijačkový guláš, ovar, prejt nebo čerstvě usmažené vepřové řízky. Na chuť nebo mezi jednotlivými chody přijde vhod chleba se škvarky či sádlem.
Žádné hody se neobejdou bez pečlivě ošetřeného piva, na kterém si v Lokálech dávají záležet, a něčeho ostřejšího na trávení. Hosté mají nově možnost ochutnat Zelenou Lokál a Hruškovici Lokál z dubu vyrobené podle vlastní receptury.
Zabijačka v Lokálech ctí tradice Zdroj: archiv Lokál
Řízek, guláš, tlačenka či jitrnice? Zdroj: archiv Lokál
Zabijačka je přehlídkou řeznického umu Zdroj: archiv Lokál
Čerstvě vyškvařené sádlo a škvarková pomazánka Zdroj: archiv Lokál
Jitrnice, jelita a tlačenka nesmí chybět Zdroj: archiv Lokál
Tlačenka je česká specialita Zdroj: archiv Lokál
Zabijačka v Lokálech ctí tradice Zdroj: archiv Lokál
Tlačenka s octem a cibulí Zdroj: archiv Lokál
Kroupová jelítka jsou chloubou české zabijačky Zdroj: archiv Lokál
Termíny zabijaček a zabijačkových hodů v Lokálech:
- 13. 1. 2024 Lokál Pod Divadlem, Lokál Hamburk
- 27. 1. 2024 Lokál Nad Stromovkou
- 3. 2. 2024 Lokál Dlouhááá, Lokál Korunní
- 10. 2. 2024 Lokál U Zavadilů, Lokál Pod Divadlem, Lokál U Caipla
- 17. 2. 2024 Lokál U Bílé kuželky
Zdroj: Lokál
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH