Ragú
- kančí maso 600 g
- slanina 50 g
- cibule (větší ) 1 ks
- olivový olej 3 lžíce
- mrkev 1 ks
- celer 1/4 ks (o váze mrkve)
- petržel 1 ks
- sušený rozmarýn 1 lžíce
- jalovec 4 kuličky
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 2 ks
- červené víno (suché ) 500 ml
- rajský protlak 2 lžíce
- švestková povidla 5 lžic
- pepř celý (černý ) 6 kuliček
- sůl
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na kostky, slaninu na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte olej, vsypte slaninu, po 1 minutě přidejte cibuli a opékejte ji dozlatova.
- Mezitím oloupejte mrkev, celer a petržel, nakrájejte je nadrobno a vsypte k cibuli a slanině. Přidejte rozmarýn a koření. Promíchejte, vložte maso a opékejte ze všech stran dotmava. Maso se tzv. zatáhne a rozvoní. Občas promíchejte.
- Zalijte vínem, vmíchejte protlak a povidla a ztlumte teplotu, aby ragú jen jemně probublávalo. Osolte a nechte vařit zhruba 2 hodiny. Pokud se tekutina příliš vyvařuje, přilijte víno nebo trochu vody.
- Zhruba po 1,5 hodině, až maso začne měknout, připravte šťouchané brambory. Oloupejte je, nakrájejte na kostky, uvařte v osolené vodě se špetkou kmínu doměkka. Slijte, rozkrájejte na brambory máslo a rozšťouchejte je nahrubo. Podávejte s kančím ragú.
Kančí ragú s povidly Zdroj: Silvie Kolevová / Každý den je svátek