Kančí ragú s povidly
Zdroj: Silvie Kolevová / Každý den je svátek
Kančí ragú s povidly
Zdroj:
Silvie Kolevová / Každý den je svátek
Zvěřina patří mezi nejzdravější druhy masa, protože divokou zvěř nelze chovat ani šlechtit. Divočákům se v české krajině líbí a v posledních letech se tu přemnožili natolik, že sehnat kančí maso není tak obtížné. Na ragú nepotřebujete velký (a drahý) kus masa, stačí vám odřezky nebo menší kousky, které nakrájíte na stejné velké kostky a necháte v povidlech povařit do excelentní měkkosti a plné chuti. Máte-li rádi kančí se šípkovou, úprava se švestkovými povidly vás nadchne – výraznou chutí a nenáročnou přípravou.
Postup přípravy
-
Maso nakrájejte na kostky, slaninu na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte olej, vsypte slaninu, po 1 minutě přidejte cibuli a opékejte ji dozlatova.
-
Mezitím oloupejte mrkev, celer a petržel, nakrájejte je nadrobno a vsypte k cibuli a slanině. Přidejte rozmarýn a koření. Promíchejte, vložte maso a opékejte ze všech stran dotmava. Maso se tzv. zatáhne a rozvoní. Občas promíchejte.
-
Zalijte vínem, vmíchejte protlak a povidla a ztlumte teplotu, aby ragú jen jemně probublávalo. Osolte a nechte vařit zhruba 2 hodiny. Pokud se tekutina příliš vyvařuje, přilijte víno nebo trochu vody.
-
Zhruba po 1,5 hodině, až maso začne měknout, připravte šťouchané brambory. Oloupejte je, nakrájejte na kostky, uvařte v osolené vodě se špetkou kmínu doměkka. Slijte, rozkrájejte na brambory máslo a rozšťouchejte je nahrubo. Podávejte s kančím ragú.
Kančí ragú s povidly
Zdroj: Silvie Kolevová / Každý den je svátek
Kančí ragú s povidly
Zdroj:
Silvie Kolevová / Každý den je svátek
Další sváteční recepty od Karolíny Kamberské najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: