Komerční sdělení
, Lea Janochová

Nebezpečně krásná i zrádná Venezuela: Je jako místní rumy, nic pro křehotinky

Venezuela. Možná i vám přijde název jedné z latinskoamerických zemí jako vystřižený z telenovel. A něco na tom bude. Tahle země je totiž jejich domovem. Tady miliony lidí svoji soukromou telenovelu prožívají dnes a denně. Se vším, co k těmhle sladkobolným příběhům, u nichž jedna pláče a druhý jde při sledování kýčovitých scén do vývrtky, patří. Součástí běžné reality jsou tady zbraně, drogy nebo únosy. Cesta sem je jen pro ty nejodvážnější a nejzkušenější. Ovšem byla by velká škoda myslet si, že Venezuela nemá co nabídnout. Opominout nelze místní vskutku mistrovské umění výroby rumu. Zdejší příroda je úchvatná, ne nadarmo tu fungují desítky národních parků. Pláže jsou jako vystřižené z katalogu a zdejší produkce kávy či kakaa zásobuje celý svět.

Venezuela je relativně mladý stát. Funguje teprve necelých dvě stě let, ve srovnání s jinými, starobylými zeměmi je tedy cosi jako adolescentka. A podle toho to v ní také vypadá.

ČTĚTE TAKÉ: Dědictví staré Venezuely: Rum Pampero™ v sobě nese vášeň a chuť do života

Tady pánbů naděloval plnými hrstmi

Fakt, že Venezuela (zatím) není pro účastníky masového turismu rájem zaslíbeným kvůli tamní situaci, ovšem přináší i lecos dobrého. Že se tu co minutu nestřídá jeden návštěvník za druhým, asi nejvíc ocení zdejší příroda, která je jednoduše fascinující.

Najdete tu přitom snad vše, co vás napadne - až málem kýčovitě úchvatné pláže s tyrkysově zbarveným mořem, pestrobarevné hory, louky, ale i tropické lesy a majestátní řeky nebo močály a pouště. Místními senzacemi jsou i vodopády, najdete tu mimochodem druhý nejvyšší volný vodopád na světě, Salto Ángel.

Venezuela je domovem mnoha druhů zvířat všech druhů a velikostí. Potkat tu lze největšího žijícího brouka na světě, tesaříka. Dále se tu vyskytují opice, želvy, krokodýli nebo hroznýši. Za zmínku určitě stojí i říční pirani či delfíni, ano také říční. Zmínit musíme i ptactvo, které je tu zastoupeno v hojném počtu druhů. Zmínit musíme Guacháro, slepého jeskynního lelka, který v žije v podstatě jako netopýr.

V neposlední řadě se tu jako na jednom z posledních míst na planetě dají potkat divoké kmeny původních obyvatel.

Tekuté poklady

Zatímco jinde ve světě turismus patří k největším zdrojům příjmů, Venezuela si musí poradí jinak.

Jako největší bohatství Venezuely lze bez pochyby označit ropu, která se tu těží a vyváží do zbytku světa. Černé zlato, jak se ropě také říká, a zboží z něj vyrobené tady tvoří drtivou většinu exportu, více než 93 %.

Daří se tu i zemědělství. Zdejší káva a kakao jsou rovněž proslulé napříč kontinenty. Ve velkém se tady věnují také pěstování cukrové třtiny. Místní klima přeje mimořádně kvalitní úrodě, z níž mimochodem vzniká další tekuté venezuelské bohatství - rumy, jimiž proslula po celém světě. A jestli existuje život i mimo něj, pak už o nich jistě slyšeli i tam.

Venezuela je přední specialistkou mezi výrobci rumů, vzniká jich tu snad nejširší škála vůbec. Aby ne, nápoj, který byl původně určen otrokům a námořníkům, tady zdokonalují od 16. století. Mezi ty nejznámější patří například rum Pampero™.

Venezuelané jsou sice temperamentní národ, kdo se ale někdy o rumy alespoň zlehka zajímal, ví, že na jejich výrobu je třeba trpělivost. Zrát musí alespoň dva roky v dřevěných sudech, přičemž je to právě zrání, které mu v ideálním případě dodává jeho zlatavou barvu. Může a nemusí být slazený, ovšem jeho vůně musí být nutně autentická a přidávání alkoholu je přísně zakázáno. Mimochodem podíl alkoholu v rumu je nejméně 37,5 %, což poměrně jednoduše vede k vysokým promile v krvi. Pít rum je tak třeba s citem a respektem. Nakonec - kvalitní rumy jsou o skutečném p(r)ožitku s čistou hlavou. Nikoli o rychlosti, s jakou skončíte pod stolem.

Tak na Venezuelu!

Autor článku

Komerční sdělení

Autor článku

Lea Janochová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty