Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vejce a on aneb Pohled pod skořápku jednoho chovu a jednoho chovatele

Na návštěvě na Statku Dvořák

Na návštěvě na Statku Dvořák Zdroj: archiv Statek Dvořák

  • Zavřít
Na návštěvě na Statku Dvořák

Na návštěvě na Statku Dvořák Zdroj: archiv Statek Dvořák

Chová a prodává kuřice, ale hlavně prodává vejce nosnic z podestýlkového chovu. V okolí Prahy zavedl vejcomaty. Josef Dvořák, v našem příběhu „On“, je inženýr, zemědělec, a v oblasti chovu kuřic plánuje v Čechách ještě velké věci!

Seznam.cz banner

Vejce, která slepice snesou mimo hnízdo, nevyhazuje, ale vyrábí z nich domácí těstoviny. Svá zvířata nejí a místo na jatka je posílá přes neziskovou iniciativu Slepice v nouzi do důchodu k novým majitelům. To je tak ve zkratce všechno.

Návštěva na Statku Dvořák ale byla o mnoho delší a taky zajímavější. Přijely jsme s Klárou ohlášeny... Na tuhle slepičí jízdu...

Svoje slepice si Josef Dvořák odchovává sám, několikrát se totiž spálil, a tak se rozhodl vybudovat vlastní odchovnu. A v ní právě jsme, Josef otevírá dveře velké haly a my s ochranou na botách a upozorněny, ať moc nehlučíme, vstupujeme dovnitř. „Když se udělá na začátku chovu chyba, se zvířetem se to pak táhne po celou dobu snáškového cyklu. Já naše nosnice dobře znám, znám je totiž od prvního dne. Další výhodou pro mě i pro ně je, že nemusí podstupovat náročný transport.“ říká majitel Statku Dvořák ve Zlatníkách, který nechová nosnice pouze pro sebe, ale také pro své odběratele.

Odchovna kuřátek, Foto: archiv Statek Dvořák

„Naše specializovaná odchovna má tu výhodu, že z ní zvířata mohou jít do všech systémů ustájení, tzn., že ode mě můžou jak do klecí, tak do alternativních chovů (alternativními chovy se myslí všechny ty, které nezahrnují pobyt v kleci, dozvěděly se holky z Freshe) i do venkovních výběhů. Od mala je učíme drilu, musí se tu hýbat, skákat a orientovat se ve složitějším terénu, tahle zvířata pak mohou kamkoliv. Kdybych si někde koupil kuřata z klece, neuměla by hřadovat, prostě nic.“ vysvětluje Dvořák, proč k jeho alternativnímu, podestýlkovému chovu nemůže mít kuřata z klecí a rovnou nám jedno z tisícovek kuřátek, která se hemží kokem nás, podává. „Jsou kauterovaná, mají laserem seříznuté zobáčky, aby se tolik neoklovávala.“ pokračuje Josef a my se dozvídáme, že zde má 10 000 hnědých kuřat, která budou snášet hnědá vejce a 1000 bílých, od kterých má vajíčka bílá.

„Jeden ze tří turnusů (turnus trvá 4 měsíce) děláme 4 barevné hybridy – kropenaté, černé, bílé a hnědé. Dohromady „obstaráme“ 2000 domácností – to jsou naši drobní chovatelé a velkoodběratelé, kterých je pět, a já sám jsem ten šestý. Ve dvou dnech pak vyskladníme všech 11 000 kuřat u nás ve Zlatníkách, kde máme lepší podmínky, a prodáváme je během jednoho odpoledne, kdy se u nás otočí i 500 aut!“ Přejíždíme z odchovny na statek v téže vesnici a míjíme jeden z Josefových vejcomatů. „A tohle je konec mého řetězce – vejcomaty. Tady máme s družstvem vedle vejcomatu hezky i mlékomat.“ A my v tom vejcomatu vidíme i těstoviny?

Ani vejce nazmar!

Skoro to vypadá, že si Josef a jeho rodina všechno potřebné k životu obstará sama. Kromě obchodu s vejci se totiž pustili i do výroby těstovin. A ono je to logické, i když Josef Dvořák říká, že je to spíš natruc! „Zjistil jsem, že některé věci dělám tak trochu naschvál. Tak třeba nikdo dlouho nechtěl bílá vejce. Vy jste ještě mladé, ale dříve bylo zažito, že vejce bílá jsou ta chemická, tovární a já nevím co ještě, zatímco vejce hnědá, ta od hnědých slepic, které byly na vesnicích víc, jsou ta dobrá. To je samozřejmě hloupost. Není mezi nimi rozdíl, a tak mám i slepice bílé a jejich vajíčka pěkně míchám do krabičky k těm hnědým.“ Vysvětluje Dvořák, jak mezi sebou v minulosti městští vejce odlišovali.

„No a to samé je i s těstovinami. Mě už štvaly všechny ty domácí, babiččiny a další nudle, které jsou všechny z italské semoliny a těstoviny z české mouky v obchodě, ani specializovaném, prostě nekoupíte!“ záhy vysvětluje proč tomu tak je a přechází do pidi výrobny, kde mají mašinu (nebo spíš mašinku) na těstoviny a další potřebné „stroje“ – nůž a struhadlo. „Těsto z české mouky je prostě hrozně hutné. Ty stroje to nepoberou.“

Výroba vaječných těstovin je stále především ruční práce, Foto: archiv Statek Dvořák

Ale vezmeme to pěkně od začátku, tedy od prvního pohledu na retro balíček krásných, žlutých těstovin. „Těstoviny nebarvíme, protože máme krásné žloutky. A jsme u toho, když se těstoviny honosí, že jsou echt vaječné, jsou maximálně ze 4-5 vajec. Těstoviny z české mouky by měly mít vajec až 14 do kila! To těsto je strašně hutné a stroj vám prostě ucpe. Tak jsem pochopil, že české těstoviny nikdo nedělá, je to vážně strašně obtížné a nákladné. My naše fleky pořád řežeme nožem, na další tvary (nudličky, široké nudle a drobení) používáme nůž a struhadlo, a pak to prostě i něco stojí. Prodáváme je jen v našich vejcomatech za 55 Kč. Není to výdělečný projekt, ale já z něj mám i přesto radost! Nemusím totiž vejce vyhazovat! Zužitkuju i ta, která mi slepice snesou mimo hnízdo, jsou dobrá, dají se zpracovat do 10 dnů, ale nemůžu je prodat, protože jsou třeba špinavá nebo mírně nakřáplá.“

7 pádných důvodů, proč bychom měli jíst vejce!
Novinky

7 pádných důvodů, proč bychom měli jíst vejce!

Vejce číslo 2

„Vítejte v bývalém teletníku!“ uvádí nás Josef do budovy, kterou už modernizoval jeho otec – předělal ji totiž z teletníku na odchovnu. A Josef dlouho přemýšlel, co s ní, a tak modernizoval a zase boural a nakonec odchovnu přestavěl na produkční stáj. Odchovnu postavil jinde. „Říká se tomu biosekurita, zvířata si mezi sebou nepřenáší nemoci. To, že jsem oddělil starý holky od mladých se mi v budoucnu ještě určitě vyplatí!“ A teď už klepe na dveře, za kterými se shlukují slepice, aby se nelekly. „Tohle jsou snášková hnízda, ten nejjednodušší druh podestýlkového chovu (na vejcích označen číslem 2). Hnízda jsou někde umístěna, tady třeba u zdi, před hnízdy je nášlapný rošt, na hnízdech je hřadování, pití a krmení, plus mají ještě podlahovou plochu.“ Vysvětluje Josef podstatu podestýlkového chovu. „Není to dokonalé, ale není to klec! Od nás navíc mají i trávu, nebo stromek.“

A dostáváme se ke třídění vejcí. „Důležitá je váha, podle ní se vejce rozdělují do kategorií S, M, L a XL. Do třídírny přichází vejce z haly, označí se a pak už je třídíme právě podle velikosti.“ Říká Dvořák, jehož slepice snesou až 4500 vajec denně. Nejdůležitější je podle Josefa kupovat vejce česká! V druhé hale jsou slepice v chovu voliérovém, který farmáři umožňuje dát na určitou plochu větší počet slepic, konkrétně pak 9 slepic na m2. „Využíváme vysokých stropů a děláme jim patra. Teď to vypadá, že jich je tu hodně, kdybychom ale přišli večer, byly by všechny na patrech a podlaha by byla prázdná. Teď se na vás chtějí podívat. Slepice je tvor zvídavý. I těmhle holkám dáváme trávu, nemají rády přesvícený prostor, jsou pak nevrlé, ošívají se a klovou se.“

Takto vypadá podestýlkový chov, Foto: archiv Statek Dvořák

O kurnících a budoucnosti (nejen slepic)

Z haly si to namíříme rovnou ke kurníku ze Skotska, je testovací, z recyklovaného plastu z farem. Josef Dvořák má vůbec rád inovátorské věci. Jako jediný totiž neposílá slepice na jatka, ale dává je zdarma panu Dobrému z neziskové iniciativy Slepice v nouzi. Slepičky tak mohou dožít dalších několik let v důchodu na slunci a na trávě u nových majitelů. A třeba od jedné z adoptivních matek, Denisy Bartošové, víme, že holky krásně snášejí už několik let!

A teď se dostáváme k budoucnosti pana Dvořáka. „Tohle je můj pozemek, a tady, kde jsou ty kolíky chystám úplnou novinku – mobilní kurník pro 220 slepic a 5 kohoutů. Je to welfare, který je dostupný, aby to člověka živilo. Není na něj třeba stavební povolení. Každých 10 dní kurník převezete traktorem o kus dál a slepice jsou zase na trávě! U nás bio vejce s označením 1 vlastně skoro neexistují. Slepice sice vidí slunce, ale žijí na spaseném prostranství. S trávou to nemá nic společného, ale je to samozřejmě lepší než jiné typy chovů!“

Kromě inovativních vejcomatů, která má na území Česka a Slovenska jen pan Dvořák, plánuje ještě jeden slepičí „úlet“ – obaly vyrobené z trávy a recyklovaného papíru pro vejce od slepic z jeho budoucích kurníčků! A teď už si jdeme dát báječné pohoštění od paní domu – tousty s míchanými vajíčky, uzeným lososem a pažitkou a domácí buchty! Vejcím v životě zdar!

Připravila Adéla Hálková

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky vejce těstoviny mouka kurník hnízdo klec tráva statek Josef Dvořák vejce chov nosnic podestýlkový chov Statek Dvořák vejcomat

Návrhy pro vás

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Sladké

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí Maso
9

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Smažené olomoucké tvarůžky s lepenicí – poctivá česká klasika k půllitru piva Recepty

Smažené olomoucké tvarůžky s lepenicí – poctivá česká klasika k půllitru piva

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu Sladké

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu


Přečtěte si také

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Maso
Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Sladké
Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Prostřeno!
Prostřeno: Jablkový štrúdl s oříšky a vanilkovým krémem

Prostřeno: Jablkový štrúdl s oříšky a vanilkovým krémem

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová krkovička na smetaně

Prostřeno: Vepřová krkovička na smetaně

Prostřeno!
Prostřeno: Francouzská cibulačka se zapečenou bagetou a sýrem

Prostřeno: Francouzská cibulačka se zapečenou bagetou a sýrem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Sladké

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu Sladké

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu

Maso
Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí Maso
9

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Maso
Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Havel musí mluvit s vnitřní opozicí, zní z TOP 09. Část členů boj o stranu vzdala, míní Kubáček Slunečné počasí končí a přichází déšť: MAPA ukazuje, kde naprší nejvíc. Může se objevit i sníh Frustrovaní Němci si nemohou dovolit ani novou škodovku. Drtí je ceny energií a slabé mzdy

prima-zeny

Obstáli byste na farmě Vojty Kotka jako chovatelé slepic? Vyzkoušejte se v kvízu Vojta Kotek porušil zákaz od Rádi. Na farmě má kohouta! Daniela se role zrádce zhostila na výbornou. Veroniku zákeřně připravila o statisíce

prima-zoom

Největší pavučina na světě Zastřelil milenku a pak sebe. Sebevražda korunního prince Rudolfa stále vzbuzuje otázky Stařenka rozřezala a spálila tělo svého manžela. Zbyly z něj jen dva zuby a pár kostí

prima-fresh

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

prima-cool

Nový Predátor měl lovit nacisty Nefungovala mi ani jedna mozková buňka. Robert Pattinson popsal natáčení Duny 3, v níž má tajnou roli Dva miliony za týden. Čech vybírá peníze na ambiciózní historickou hru, podporují ho i autoři Kingdom Come

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Svatomartinská tradice je živá i dnes: Husa a mladé víno nesmějí chybět 10 nečekaných tipů, jak chytře využít kočkolit doma i na zahradě Romantika z filmu Prázdniny ožila. Filmový dům Kate Winslet je k pronájmu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.