Křehké těsto
- hladká mouka 500 g
- máslo 250 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- voda (ledová) 1 lžička
Losos
- losos 900 g
- olivový olej
- máslo 200 g
- citronová kůra z 1 citronu
- bazalka 1 velká hrst
- kopr 1 hrstka
- mořská sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
- hrubozrnná hořčice 1 lžíce
- hladká mouka
- žloutek (rozšlehaný) 1 ks
Holandská omáčka
- žloutek 4 ks
- máslo 250 g
- citronová šťáva
- sůl
Salátek
- cherry rajčata
- polníček
- salátová okurka
- kapary
- dresink (hořčičný)
Postup přípravy
- Nejprve začněte těstem. Do robota vsypte mouku, přidejte máslo, vejce, špetku soli a lžičku studené vody a začněte všechno zpracovávat. Po chvilce rozpracované těsto přendejte na vál a propracujte ho ještě v ruce. Těsto poté zabalte do fresh folie a dejte odpočinout do lednice na půl hodiny až hodinu.
- Z lososa pomocí filetovacího nože sundejte kůži. Filet rozpulte a dejte stranou. Jednu část filetu potřete hořčicí a tu druhou potřete bylinkovým máslem na ryby, které připravte ze změklého másla, nastrouhané citronové kůry, nasekané bazalky a kopru. Filety poté dejte na sebe a nechte odpočinout v lednici.
- Základní křehké těsto vyndejte z lednice a počkejte, až se dostane na pokojovou teplotu. Vál posypte moukou a těsto rozválejte. Doprostřed položte lososa a zabalte tak, aby bylo těsto zacelené. Pokud v sobě máte umělce, tak můžete na těsto vyrýt ozdobný vzor. Potřete vajíčkem a dejte do rozpálené trouby na 200 °C. Pečte asi 25 minut, až bude těsto hezky zlatavé a poté nechte odpočinout.
- Na holandskou omáčku oddělte bílky a žloutky. Nejprve rozpusťte máslo a postupně ho zašlehávejte za stálého míchání ke žloutkům, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dochuťte citronovou šťávou a solí. Můžete také přidat špetku uzené papriky nebo mletého chilli.
- Nakonec připravte salátek, který zakápněte hořčičným dresinkem a naservírujte veškeré komponenty na talíř.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE