Těsto
- plnotučné mléko 125 g
- droždí 10 g
- cukr krupice 50 g
- hladká mouka 140 g + na podsypání
- máslo (změklé) 70 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- citronová kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- polohrubá mouka 140 g
- lísková ořechová mouka 50 g
Sirup
- voda 125 ml
- cukr krupice 30 g + na obalení
- lusk vanilky 1 ks
Postup přípravy
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do misky rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru a hladké mouky, 1 lžíci vlažného mléka a promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, zhruba 15 minut.
- V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do husté pěny, trvá to zhruba 10 minut. Zašlehejte vejce, sůl a citronovou kůru. Přidejte vzešlý kvásek, všechny mouky a zbylé mléko. Promíchejte a přesuňte na vál, kde vypracujte tuhé těsto. Vraťte zpět do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte těsto kynout 2 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
- Dva nebo tři plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto vyválejte na silikonové podložce nebo lehce pomoučené ploše na plát silný 2 cm a vykrájejte kolečka o průměru 8 cm. Menším kroužkem vykrojte střed. Kolečka skládejte na připravené plechy.
- Kolečka nechte 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C. Pak koblížky pečte zhruba 20 minut dozlatova.
- Mezitím svařte v hrnci vodu, cukr a vyškrábnutou dřeň z vanilky do konzistence sirupu.
- Upečené horké koblížky vkládejte do horké sirupu. Vytáhněte je a obalte v krupicovém cukru. Navlékněte je na vařečku, položte ji na hrnec a nechte koblížky jeden den sušit. Čím jsou starší, tím jsou křehčí.
PRIMA TIP: Na rozdíl od vaření vyžaduje pečení preciznost a přesné dodržení postupu, teploty a gramáže. Proto cukráři odměřují všechny suroviny na gramy, i tekutiny nebo vejce. Pokaždé tak docílí stejného výsledku a recept vyjde stejně i různým cukrářům. Pečete-li profesionálně nebo podle kuchařek od cukrářů, pořiďte si mikrováhu (prodává se i jako lžíce) a cukrářský teploměr (digitální či laserový), kterým změříte přesnou teplotu šlehaného sněhu, karamelu i temperované čokolády.
Vanilkové kynuté koblížky podle Ivety Fabešové Zdroj: Vše Sváteční
Na slavnostním stole nesmí chybět ani vanilkové rohlíčky. Upečte je podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE