Vše Sváteční

Vanilkové kynuté koblížky podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
1x

Kynuté těsto symbolizuje hojnost, a tak nemohlo na vánočním stole chybět. Pletenou vánočku doplňovalo drobné cukroví, třeba vanilkové koblížky obalené v cukrovém sirupu. Čím jsou starší, tím jsou křehčí.

20 porcí
240 minut
česká

Těsto

Sirup

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do misky rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru a hladké mouky, 1 lžíci vlažného mléka a promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, zhruba 15 minut.
  2. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do husté pěny, trvá to zhruba 10 minut. Zašlehejte vejce, sůl a citronovou kůru. Přidejte vzešlý kvásek, všechny mouky a zbylé mléko. Promíchejte a přesuňte na vál, kde vypracujte tuhé těsto. Vraťte zpět do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte těsto kynout 2 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Dva nebo tři plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto vyválejte na silikonové podložce nebo lehce pomoučené ploše na plát silný 2 cm a vykrájejte kolečka o průměru 8 cm. Menším kroužkem vykrojte střed. Kolečka skládejte na připravené plechy.
  4. Kolečka nechte 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C. Pak koblížky pečte zhruba 20 minut dozlatova.
  5. Mezitím svařte v hrnci vodu, cukr a vyškrábnutou dřeň z vanilky do konzistence sirupu.
  6. Upečené horké koblížky vkládejte do horké sirupu. Vytáhněte je a obalte v krupicovém cukru. Navlékněte je na vařečku, položte ji na hrnec a nechte koblížky jeden den sušit. Čím jsou starší, tím jsou křehčí.
PRIMA TIP: Na rozdíl od vaření vyžaduje pečení preciznost a přesné dodržení postupu, teploty a gramáže. Proto cukráři odměřují všechny suroviny na gramy, i tekutiny nebo vejce. Pokaždé tak docílí stejného výsledku a recept vyjde stejně i různým cukrářům. Pečete-li profesionálně nebo podle kuchařek od cukrářů, pořiďte si mikrováhu (prodává se i jako lžíce) a cukrářský teploměr (digitální či laserový), kterým změříte přesnou teplotu šlehaného sněhu, karamelu i temperované čokolády.

Na slavnostním stole nesmí chybět ani vanilkové rohlíčky. Upečte je podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vše Sváteční

Marie Janků-Sandtnerová, Iveta Fabešová Vše Sváteční

Známá cukrářka Iveta Fabešová se rozhodla obnovit českou cukrářskou tradici a oprášila sto let staré recepty Marie Janků-Sandtnerová. Tato autorka Klasické české kuchařky a mnoha článků neúnavně propagovala domácí vaření z lokálních a sezonních surovin pro všechny rozpočty, zdravé stravování i tradiční recepty. A právě ty na cukroví Iveta Fabešová zmodernizovala a upravila na současné postupy a suroviny, abyste si prvorepublikové cukroví vychutnali v jeho celé kráse. V elegantní knize s minimalistickými fotkami se dozvíte i spoustu praktických tipů a nahlédnete do Werichovy vily, kde Iveta provozuje svoji kavárnu IF Café.

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty