Suroviny
- vejce natvrdo 6 ks
- šunka (v celku) 200 g
- moravanka 1 sklenice (330 g)
- jarní cibulka 1 ks
- majonéza 200 ml
- želatina (prášková) 1 sáček
- pažitka (nasekaná) 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Vejce natvrdo oloupejte a nakrájejte na kostičky. Stejně nakrájejte i vepřovou šunku a najemno nasekejte jarní cibulku. Vše dejte do větší mísy.
- Nakládanou zeleninu slijte, ale nálev si nechte a nalijte ho do malého hrnce.
- Okurky a cibulky z nakládané zeleniny nasekejte na kostičky a přidejte je do mísy, stejně tak majonézu a ostatní drobnou zeleninu (hrášek, mrkev, kapii...). Vše osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zamíchejte.
- Do nálevu po zelenině nasypte želatinu a postupně zahřívejte a míchejte, aby se zcela rozpustila (směs se nesmí vařit). Pak ji nechte lehce zchladnout a nalijte do vaječné směsi, rychle zamíchejte a ihned nalijte do chlebíčkové formy vystlané potravinářskou fólií. Tlačenku nechte několik hodin ztuhnout v lednici, pak ji vyklopte a nakrájejte na plátky.
PRIMA TIP: Na přípravu vaječné tlačenky se nejlépe hodí forma na biskupský chlebíček nebo forma typu srnčí hřbet. Můžete také připravit menší porce do různých šálků a formiček, například na muffiny.
Vyzkoušejte také recept na výbornou vajíčkovou pomazánku s pomazánkovým máslem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE