Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Uhlířina čili hoďbidlo z uvařených zbylých brambor

Moje hodnocení
1x

Srandovní název odkazuje na tolik oblíbené jídlo ze zbylého oběda. V tomto případě potřebujete uvařené brambory, které obohatíte nočky, slaninou a třeba kyselou okurkou. Syté a výživné jídlo tak vykouzlíte vcukuletu, pokud vám žádné brambory nezbyly, tak o trochu déle.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mouku promíchejte se špetkou soli, přidejte vejce a 1 lžíci vody. Vypracujte hladké tužší těsto. Nechte ho 30 minut odstát při pokojové teplotě.
  2. Mezitím oloupejte brambory a uvařte je ve vroucí osolené vodě s kmínem doměkka. Slijte je, nechte zchladnout a nakrájejte na 1cm plátky.
  3. Ve velkém hrnci uvařte alespoň 2 l osolené vody. Z odpočinutého těsta odkrajujte lžičkou nočky a vařte je ve vroucí vodě 3–5 minut. Pak je sceďte.
  4. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte sádlo a opečte v něm slaninu a cibuli dozlatova. Přidejte plátky brambor a noky a vše důkladně, ale opatrně promíchejte. Rozdělte na talíře a podávejte.

Z vařených brambor připravte také dokonalé francouzské brambory s uzeným a vejci podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Petra Tajovský Pospěchová Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Druhé vydání Regionální kuchařky představuje 135 originálních lokálních pokrmů z 13 českých a moravských regionů a doplňuje je 13 živými tradicemi a 40 výlety po okolí. Dovolenou tak můžete spojit s poznáváním místních dobrot i folkloru a pokud vám některá jídla zachutnají, díky této kuchařce si je budete moci doma uvařit a připomenout si tak příjemné nejen letní chvíle.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty