Suroviny
- čerstvé houby
- voda 2,5 litru
- ocet 500 ml
- konzervační přípravek Deko 1 sáček
- cukerinové tabletky (sacharin) 18 ks
- cukr krupice 300 g
- cibule (nakrájená na plátky)
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
Připravte nakládané houby podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Naložíme houby podle receptu, který se v rodině paní Columbový dědí z generace na generaci.
Postup přípravy
- Větší houby pokrájíš, menší necháš vcelku. Dej vařit vodu, lehce ji osol a přes brzdu tam pošli očištěný houby. Zatop trošku pod kotlem. Od chvíle, co se voda znovu začne vařit a vytvoří se pěna, to nech asi 3 minuty povařit.
- Převařený houby scedíš a odložíš stranou. Takhle povařený je můžeš mít i 2 dny v lednici. Paní Columbová měla nějakou svoji práci, takže jsem dostal na starost povařit houby a připravit lák podle psanýho receptu. Soupis všech ingrediencí najdeš v surovinách. Pak, když si ta malá nezbednice práci dodělala, mě přišla zkontrolovat. Takže to na chvilku zastavím a volně budu tlumočit: „Je toho nějak málo.“ „Ten hrnec má objem 7 litrů, toho nálevu jsou 3 litry, tak to asi nebude plný, né?” „Dals tam celý to deko?“ „Tak snad vidíš, ty vole, že tam to koření plave.“ „Ten cukerin tam je?“ „Jo, 18 tabletek, jak je napsáno v sešitu.“ „A cukr?“ „Tak snad nejsem debil, je tam všechno, co je tady napsaný. 2,5 litru vody, 0,5 litru octu, 18 cukerinů, 1 deko a 30 gramů cukru.“ No a pak to přišlo. „Cože? V tom sešitě je napsaný jasně 30 deka cukru. Víš, jaký je rozdíl mezi 30 gramů a 30 deka? To ti tam chlapečku 270 gramů chybí. To fakt musím všechno dělat já?“ Tak tady přidávám ještě těch 270. „30 deka, 300 gramů, 0,3 kg, ty vole!“ Budu si to pamatovat do smrti. Nech to přejít varem.
- Připrav si cibuli, celý pepř, nové koření, bobkový list a sterilovaný sklenice. Ptám se: „Kolik se tam toho dává do tý jedný sklenice?“ „Vod voka.“ „Já těm lidem ty vole nemůžu říct “vod voka“. Kolik tam toho dáváš?”
- Takže do každýho patra kus cibule, 2 nový koření, 4 kuličky celýho pepře a 1 bobkáč. No a takhle to prostě střídáš tři patra, čtyři patra. Podle toho, jak máš velký sklenice.
- Ten lák, ve kterým je 30 dekagramů cukru, ještě horký naliješ do sklenic na ty houby. Ten, co ti zbyde, si přelij do čistých sklenic, vydrží ti třeba měsíc.
- Zavíčkovaný houby dej do hrnce, zalij horkou vodou z konvice a nech zavařovat 15-20 minut podle velikosti sklenic a hub.
- Sklenice vyndej a dnem vzhůru nech vychladnout. Nejlepší nakládaný houby, co jsem kdy měl v hubě.

Vyzkoušejte také recept na jihočeskou kulajdu, do které se nakládané houby skvěle hodí
Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda podle rodinného receptu
