Josef Maršálek

Tang Yuan – tradiční čínské rýžové knedlíčky se sezamem a arašídy podávané v jasmínovém čaji podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
0x

Tang Yuan jsou sladké rýžové knedlíčky s lahodnou sezamovo-arašídovou náplní, které symbolizují soudržnost a štěstí. V této variantě se podávají v jemném jasmínovém čaji, což jim dodává neobvyklou vůni i chuť. Dezert je oblíbený hlavně během čínského svátku lampionů, ale skvěle se hodí i jako originální sladká tečka po slavnostní večeři.

16 porcí
90 minut
čínská

Těsto

Náplň

K servírování

  • čaj (zelený jasmínový, např. Ahmad Tea)

Postup přípravy

  1. Rozmixujte sezam, arašídy a cukr najemno. Přidejte med, máslo a špetku soli, rozmíchejte dohladka a nechte v lednici zatuhnout.

  2. Rozdělte hmotu na 16 kousků a z každého vytvarujte kuličku. Dejte je znovu chladit.

  3. Do mísy nasypte rýžovou mouku a postupně přilévejte horký jasmínový čaj, zapracovávejte vidličkou nebo hůlkami. Přidávejte vlažnou vodu a hněťte, dokud nevznikne polopevné těsto s konzistencí plastelíny. Nechte 30 minut odpočívat přikryté.

  4. Rozválejte těsto na váleček, rozdělte ho na 16 dílků a do každého zabalte studenou kuličku sezamové náplně.

  5. Vkládejte knedlíčky do vroucí vody a vařte na mírném plameni. Jakmile vyplavou na hladinu, pokračujte ve vaření ještě 5 minut.

  6. Opatrně je vyjměte a podávejte v jasmínovém čaji, který případně doslaďte medem.

PRIMA TIP: Pokud chcete dezert ozvláštnit, přidejte do čaje plátky čerstvého zázvoru nebo pár květů sušené růže – získáte tak ještě slavnostnější chuť i vůni.

Josef Maršálek navštívil továrnu Ahmad Tea a dovezl recept

Slavný český cukrář Josef Maršálek přijal pozvání navštívit moderní továrnu Ahmad Tea v Nanchangu (provincie Jiangxi) – srdce světové produkce zelených čajů. V nové budově o rozloze podobné pěti fotbalovým hřištím dokáží ročně zpracovat více než 5 000 tun čajových lístků.

„Lístky se v Číně tradičně praží na pánvi, čímž se zastaví oxidace a zachová se svěže zelená barva, k tomu se také rolují nebo krájí, aby se uvolnily enzymy a čaj vytvaroval do potřebného tvaru. Celý proces probíhá pod přísným dohledem – výrobek projde až sedmi kontrolami kvality, než opustí halu,“ popisuje své zážitky Josef Maršálek.

Josef se také seznámil s výrobou jasmínového čaje, při které se čajový základ promíchává s čerstvě nasbíranými květy. Jasmínové květy se sbírají zrána, těsně před rozkvětem. Květy se poté začnou samovolně otevírat a uvolňovat vůni, která obohatí čajové lístky.

„Z této inspirativní cesty jsem si přivezl nejen další zajímavé poznatky a zážitky, ale i unikátní recept na tradiční čínský dezert. Jedná se o jemné lepkavé kuličky z rýžové mouky plněné sladkou pastou ze sezamu a arašídů, které se servírují v aromatickém vývaru z jasmínového čaje. Čaj dezert nádherně osvěží a dodá mu také hloubku a jemnost,“ láká na nový dezert ve spojení s jasmínovým čajem Ahmad Tea Josef Maršálek.

K šálku dobrého čaje zkuste upéct čokoládové cookies podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou

Zdroj receptu

Josef Maršálek


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů