Těsto
- rýžová mouka (z lepkavé rýže) 150 g
- čaj (jasmínový, vařicí) 80 ml
- voda (vlažná) 60 ml
Náplň
- černá sezamová semínka 75 g
- arašídy (pražené) 20 g
- máslo 40 g
- med 25 g
- cukr 25 g
- sůl 1 g
K servírování
- čaj (zelený jasmínový, např. Ahmad Tea)
Postup přípravy
Rozmixujte sezam, arašídy a cukr najemno. Přidejte med, máslo a špetku soli, rozmíchejte dohladka a nechte v lednici zatuhnout.
Rozdělte hmotu na 16 kousků a z každého vytvarujte kuličku. Dejte je znovu chladit.
Do mísy nasypte rýžovou mouku a postupně přilévejte horký jasmínový čaj, zapracovávejte vidličkou nebo hůlkami. Přidávejte vlažnou vodu a hněťte, dokud nevznikne polopevné těsto s konzistencí plastelíny. Nechte 30 minut odpočívat přikryté.
Rozválejte těsto na váleček, rozdělte ho na 16 dílků a do každého zabalte studenou kuličku sezamové náplně.
Vkládejte knedlíčky do vroucí vody a vařte na mírném plameni. Jakmile vyplavou na hladinu, pokračujte ve vaření ještě 5 minut.
Opatrně je vyjměte a podávejte v jasmínovém čaji, který případně doslaďte medem.
PRIMA TIP: Pokud chcete dezert ozvláštnit, přidejte do čaje plátky čerstvého zázvoru nebo pár květů sušené růže – získáte tak ještě slavnostnější chuť i vůni.

Tang Yuan – tradiční čínské rýžové knedlíčky se sezamem a arašídy podávané v jasmínovém čaji Zdroj: archiv Ahmad Tea London
Josef Maršálek navštívil továrnu Ahmad Tea a dovezl recept
Slavný český cukrář Josef Maršálek přijal pozvání navštívit moderní továrnu Ahmad Tea v Nanchangu (provincie Jiangxi) – srdce světové produkce zelených čajů. V nové budově o rozloze podobné pěti fotbalovým hřištím dokáží ročně zpracovat více než 5 000 tun čajových lístků.
„Lístky se v Číně tradičně praží na pánvi, čímž se zastaví oxidace a zachová se svěže zelená barva, k tomu se také rolují nebo krájí, aby se uvolnily enzymy a čaj vytvaroval do potřebného tvaru. Celý proces probíhá pod přísným dohledem – výrobek projde až sedmi kontrolami kvality, než opustí halu,“ popisuje své zážitky Josef Maršálek.
Josef se také seznámil s výrobou jasmínového čaje, při které se čajový základ promíchává s čerstvě nasbíranými květy. Jasmínové květy se sbírají zrána, těsně před rozkvětem. Květy se poté začnou samovolně otevírat a uvolňovat vůni, která obohatí čajové lístky.
„Z této inspirativní cesty jsem si přivezl nejen další zajímavé poznatky a zážitky, ale i unikátní recept na tradiční čínský dezert. Jedná se o jemné lepkavé kuličky z rýžové mouky plněné sladkou pastou ze sezamu a arašídů, které se servírují v aromatickém vývaru z jasmínového čaje. Čaj dezert nádherně osvěží a dodá mu také hloubku a jemnost,“ láká na nový dezert ve spojení s jasmínovým čajem Ahmad Tea Josef Maršálek.
K šálku dobrého čaje zkuste upéct čokoládové cookies podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou
