Galette s dýní a kozím sýrem

Moje hodnocení
0x

Když máte dýně, tak co uvaříte? Polévku. Takových receptů už máme hned několik, takže jsem se rozhodli pro něco jiného – slaný koláč galette. Obměnu francouzské kuchyně s nádechem orientu a českého venkova.

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

  • hladká (ideálně špaldová) mouka 280 g + na podsypání
  • hladká kukuřičná mouka 50 g
  • mořská sůl 1 lžička
  • špetka tandoori (pro vůni a barvu)
  • vejce 1 ks
  • studené máslo 100 g
  • bílý jogurt 150 g
  • malá dýně Hokkaido 1 ks
  • kozí sýr s modrou plísní 100 g
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián
  • olivový + dýňový olej na pomazání

Postup přípravy

  1. Vypracujte těsto. Přesejte mouky do mísy od robota, přidejte sůl, vejce a na kostičky nakrájené studené máslo.
  2. Nástavcem „K“ začněte propracovávat těsto, postupně přidávejte jogurt, pokud je těsto lepivé, přidejte ještě trošku mouky.
  3. Na pomoučněné ploše ještě těsto rukama propracujte, aby bylo krásně tvárné a pak ho přendejte do potravinářského sáčku a nechte ho v ledničce hodinu odpočinout.
  4. Dýni očistěte, dejte pryč semínka a nakrájejte na tenčí plátky. Troubu rozehřejte na horký vzduch na 150 °C.
  5. Vyndejte těsto, položte na jeden plát pečicího papíru a přes něj dejte druhý plát. Vyválejte kruh až do stran pečicího papíru. Vrchní papír dejte pryč.
  6. Vyválené těsto potřete oleji (já míchám olivový s troškou dýňového), ne až úplně do okrajů. Od středu vyskládejte nakrájené dýně (zase okraje nechte volné, budete je přehýbat.
  7. Na dýně rozdělte kozí sýr, vlašské ořechy, osolte a opepřete. Ještě můžete zakapat olivovým olejem a navrch dát tymián. Okraje postupně překládejte přes sebe a potřete olejem.
  8. Galette pečte v troubě dozlatova, asi 45 minut. Průběžně ještě můžete potírat okraje. Upečenou galette s dýní přendejte na mřížku a nechte trošku vychladnout, pak krájejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty