Suroviny
- hladká mouka (ideálně špaldová) 280 g + na podsypání
- kukuřičná mouka (hladká ) 50 g
- tandoori pasta (pro vůni a barvu) špetka
- vejce 1 ks
- máslo (studené) 100 g
- bílý jogurt 150 g
- dýně hokaido (malá ) 1 ks
- kozí sýr (s modrou plísní) 100 g
- vlašské ořechy hrst
- tymián (čerstvý )
- olej (olivový + dýňový,na pomazání)
- mořská sůl 1 lžička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Vypracujte těsto. Přesejte mouky do mísy od robota, přidejte sůl, vejce a na kostičky nakrájené studené máslo.
- Nástavcem „K“ začněte propracovávat těsto, postupně přidávejte jogurt, pokud je těsto lepivé, přidejte ještě trošku mouky.
- Na pomoučněné ploše ještě těsto rukama propracujte, aby bylo krásně tvárné a pak ho přendejte do potravinářského sáčku a nechte ho v ledničce hodinu odpočinout.
- Dýni očistěte, dejte pryč semínka a nakrájejte na tenčí plátky. Troubu rozehřejte na horký vzduch na 150 °C.
- Vyndejte těsto, položte na jeden plát pečicího papíru a přes něj dejte druhý plát. Vyválejte kruh až do stran pečicího papíru. Vrchní papír dejte pryč.
- Vyválené těsto potřete oleji (já míchám olivový s troškou dýňového), ne až úplně do okrajů. Od středu vyskládejte nakrájené dýně (zase okraje nechte volné, budete je přehýbat.
- Na dýně rozdělte kozí sýr, vlašské ořechy, osolte a opepřete. Ještě můžete zakapat olivovým olejem a navrch dát tymián. Okraje postupně překládejte přes sebe a potřete olejem.
- Galette pečte v troubě dozlatova, asi 45 minut. Průběžně ještě můžete potírat okraje. Upečenou galette s dýní přendejte na mřížku a nechte trošku vychladnout, pak krájejte.
Galette s dýní a kozím sýrem 2 Zdroj: Slepičárna blog