Suroviny
- rýže (na sushi) 1 hrnek
- rýžový ocet 2–3 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- cukr 1 lžíce
- řasa nori 1 plát
- tuňák v olivovém oleji (celkem 160 g) 2 konzervy
- majonéza 2 lžíce
- omáčka Sriracha (chilli omáčka) 1 lžička
- černá sezamová semínka
Postup přípravy:
- Propláchněte kulatozrnnou rýži na sushi studenou vodou, zalijte ji asi 1,5 cm nad povrch vodou a dejte pod pokličkou vařit.
- Jakmile se celá voda téměř vyvaří, stáhněte rýži z plotny a nechte ji pod pokličkou dojít.
- V misce promíchejte rýžový ocet, sůl a cukr, aby se vše rozpustilo. Octovou směs vlijte do rýže, promíchejte a nechte vychladnout.
- Zapékací nebo jinou misku o velikosti plátku řasy nori vyložte potravinářskou fólií a rýži na ni rovnoměrně uhlaďte. Navrch potom přimáčkněte plát řasy a dejte odležet.
- Konzervy tuňáka slijte od oleje a maso přendejte do misky. Přidejte k němu majonézu a Srirachu, také najemno nasekanou jarní cibulku a promíchejte.
- Rýži nakrájejte na stejně velké kostky o velikosti asi 4 × 4 cm, boky obalte v sezamu, rozložte je na talíř a navrch každé kostky přidejte kousek tuňáka.
- Před servírováním přidejte ještě plátek jarní cibulky a podávejte se sójovou omáčkou k namáčení a nakládaným zázvorem.
Zkuste i další recepty ze sushi rýže.