Suroviny
- špagety 300 g
- uzená pancetta (silnější plátky) 200 g
- parmazán 100 g
- žloutek 4 ks
- olivový olej
- pepř (čerstvě mletý)
Celý příběh o původu tohoto pokrmu je nejasný. Existuje několik soupeřících teorií, avšak všechny jsou neoficiální. Jedna verze je, že jídlo vymysleli dřevorubci v Apeninách v oblasti Abruzzo, kde z tvrdého dřeva vyráběli uhlí na palivo. Připravovali penne v hrnci nad ohništěm a smíchávali ho s vejci a sýrem. Další verze o původu carbonara je odvozená ze samotného názvu. Carbonari, tedy uhlíři, si pastu s vejci, slaninou a sýrem hojně sypali pepřem, který na jídle evokuje drobné částečky popela. Když budete chvilku brouzdat na Googlu, určitě se dočtete i další příběhy, ale nikdo skutečný původ pokrmu dosud neodhalil…
Postup přípravy
- Přiveďte ve velkém hrnci osolenou vodu k varu a vařte špagety 8–12 minut. Mezitím si nakrájejte pancettu na proužky. Rozpalte pánev s kapkou olivového oleje, stačí opravdu malinko, protože dost špeku se z pancetty vypeče. Restujte ji dokřupava.
- Do mísy vyklepněte žloutky z vajec a přistrouhejte parmezán, důkladně směs promíchejte a opepřete. Z hotových těstovin odeberte hrnek vody, ve které se vařily, a poté je slijte. Pancettu dejte k pastě a párkát ji se slaninou prohoďte. Přidejte vejce se sýrem a přilévejete horkou vodu z těstovin. Míchejte a uvidíte, jak se bude vytvářet krásná lesklá omáčka. Těstoviny servírujte na hluboký talíř a před podáváním je ještě hodně posypte mletým pepřem.
- Na stůl položte struhadlo s kusem parmezánu, aby si každý mohl přidat sýr tak, jak to má rád.