Smetanová květáková polévka s bramborem a mrkví

Moje hodnocení
3x

Stačí pár základních surovin a během chvíle uvaříte dokonalou polévku, která vás příjemně zasytí. Díky smetaně má velmi jemnou a delikátní chuť, která bude bavit i děti. Je také příjemně variabilní, tipy na úpravy najdete na konci receptu.

4 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejte máslo a vsypte na něj na hrubší kostičky nakrájený pórek. Restujte dosklovata, poté přisypte na čtvrtkolečka nakrájenou mrkev a nechte ji asi 2 minuty restovat, aby se rozvoněla.
  2. Přisypte 2 lžíce hladké mouky a minutku míchejte, aby se mouka trochu opekla a spojila s máslem.
  3. Přilijte horký vývar nebo vodu a metličkou rozšlehejte dohladka. Přisypte na kostky nakrájené brambory a na růžičky rozdělený květák.
  4. Dochuťte solí, pepřem a mletým muškátovým květem. Přiveďte k varu a na mírném ohni pod poklicí vařte 15 minut, až budou brambory měkké.
  5. Do polévky vmíchejte smetanu a ozdobte čerstvým koprem.
PRIMA TIP: Polévku můžete volně obměňovat. V základu můžete opéct kousek na kostičky nakrájené uzené slaniny nebo vymačkat vinnou klobásu ze střívka a vytvořit malé knedlíčky. Nebojte se použít i další zeleninu, skvělá je například cuketa nebo zelené fazolky. Kromě kopru se pro změnu hodí i hladkolistá petržel, libeček nebo přihoďte trochu sušeného tymiánu.

Vyzkoušejte jednoduchou krémovou květákovou polévku podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty