Suroviny
- máslo (nebo ghí) 2 lžíce
- pórek 1/2 ks
- mrkev 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- vývar (drůbeží, zeleninový nebo voda) 1,2 litru
- brambory 3 ks
- květák 1/2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový květ
- smetana ke šlehání 100 ml
- kopr
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte máslo a vsypte na něj na hrubší kostičky nakrájený pórek. Restujte dosklovata, poté přisypte na čtvrtkolečka nakrájenou mrkev a nechte ji asi 2 minuty restovat, aby se rozvoněla.
- Přisypte 2 lžíce hladké mouky a minutku míchejte, aby se mouka trochu opekla a spojila s máslem.
- Přilijte horký vývar nebo vodu a metličkou rozšlehejte dohladka. Přisypte na kostky nakrájené brambory a na růžičky rozdělený květák.
- Dochuťte solí, pepřem a mletým muškátovým květem. Přiveďte k varu a na mírném ohni pod poklicí vařte 15 minut, až budou brambory měkké.
- Do polévky vmíchejte smetanu a ozdobte čerstvým koprem.
PRIMA TIP: Polévku můžete volně obměňovat. V základu můžete opéct kousek na kostičky nakrájené uzené slaniny nebo vymačkat vinnou klobásu ze střívka a vytvořit malé knedlíčky. Nebojte se použít i další zeleninu, skvělá je například cuketa nebo zelené fazolky. Kromě kopru se pro změnu hodí i hladkolistá petržel, libeček nebo přihoďte trochu sušeného tymiánu.
Smetanová květáková polévka s bramborem a mrkví Zdroj: iStock
Vyzkoušejte jednoduchou krémovou květákovou polévku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE