Vinná redukce
- červené víno 120 ml
 - zeleninový vývar 250 ml
 - datlový sirup 2 lžíce
 
Náplň a obloha
- žampiony portobello (velké pečárky (portobello)) 4 ks
 - listové těsto (veganské ) 1 plát
 - houby (houby šitaké) 100 g
 - žampiony 200 g
 - baby špenát 400 g
 - šalotka (malé, oloupané a nakrájené nahrubo) 3 ks
 - česnek (oloupaný a nakrájený nahrubo) 3 stroužky
 - estragon (čerstvý ) 2 snítky
 - vanilka (špetka mleté vanilky nebo 2 kapky extraktu) špetka
 - máslo (rostlinné ) 3 lžíce
 - karotka (mladá) 1 svazek
 - sůl
 - čerstvě namletý pepř (černý )
 
To se vám samozřejmě může na svatbě nebo jiné důležité oslavě stát, a proto vznikla verze, kde maso zcela chybí, a přesto je výsledek více než reprezentativní jak po chuťové, tak po vzhledové stránce.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si vinnou redukci: v kastrůlku smíchejte 120 ml červeného vína 250 ml vývaru a bez pokličky vařte na mírném stupni 20 minut. Vmíchejte 1 lžíci datlového sirupu a nechte stranou. Před použitím krátce prohřejte.
 - Na houbovou směs rozmixujte houby, špenát, šalotku, česnek a estragon. V silnostěnné pánvi rozehřejte 2 lžíce másla na středním stupni a do pánve vsypte houbovou směs, přidejte 60 ml vývaru a opékejte 10 minut, až se většina tekutiny odpaří. Lehce opepřete a dejte stranou.
 - Na karotky promíchejte zbylou lžíci datlového sirupu, vanilku a vývar v malé misce. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte 1 lžičku veganského másla na středním stupni. Přidejte mrkev a vývar a na středním plameni povařte asi 20 minut, až bude mrkev měkká a lesklá.
 - Zespodu klobouku pečárek opatrně vyškrabte lžící lupeny. Kloboučky položte na plechy vložený papírem na pečení a pečte je 10 minut. Těsto si rozdělte na čtyři stejné díly. Kloboučky hub naplňte houbovou směsí a klobouček položte na díl těsta spodkem nahoru, houbu obalte těstem tak, aby bylo pevně spojené.
 - Otočte švem dolů a pečte 20 až 25 minut, až bude těsto zlatohnědé a houby propečené. Podávejte s bramborami a zeleninou, zakápnuté vinnou redukcí.
 
Další recepty pro slavnostní chvíle najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: