Vinná redukce
- červené víno 120 ml
- zeleninový vývar 250 ml
- datlový sirup 2 lžíce
Náplň a obloha
- žampiony portobello (velké pečárky (portobello)) 4 ks
- listové těsto (veganské ) 1 plát
- houby (houby šitaké) 100 g
- žampiony 200 g
- baby špenát 400 g
- šalotka (malé, oloupané a nakrájené nahrubo) 3 ks
- česnek (oloupaný a nakrájený nahrubo) 3 stroužky
- estragon (čerstvý ) 2 snítky
- vanilka (špetka mleté vanilky nebo 2 kapky extraktu) špetka
- máslo (rostlinné ) 3 lžíce
- karotka (mladá) 1 svazek
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
To se vám samozřejmě může na svatbě nebo jiné důležité oslavě stát, a proto vznikla verze, kde maso zcela chybí, a přesto je výsledek více než reprezentativní jak po chuťové, tak po vzhledové stránce.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si vinnou redukci: v kastrůlku smíchejte 120 ml červeného vína 250 ml vývaru a bez pokličky vařte na mírném stupni 20 minut. Vmíchejte 1 lžíci datlového sirupu a nechte stranou. Před použitím krátce prohřejte.
- Na houbovou směs rozmixujte houby, špenát, šalotku, česnek a estragon. V silnostěnné pánvi rozehřejte 2 lžíce másla na středním stupni a do pánve vsypte houbovou směs, přidejte 60 ml vývaru a opékejte 10 minut, až se většina tekutiny odpaří. Lehce opepřete a dejte stranou.
- Na karotky promíchejte zbylou lžíci datlového sirupu, vanilku a vývar v malé misce. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte 1 lžičku veganského másla na středním stupni. Přidejte mrkev a vývar a na středním plameni povařte asi 20 minut, až bude mrkev měkká a lesklá.
- Zespodu klobouku pečárek opatrně vyškrabte lžící lupeny. Kloboučky položte na plechy vložený papírem na pečení a pečte je 10 minut. Těsto si rozdělte na čtyři stejné díly. Kloboučky hub naplňte houbovou směsí a klobouček položte na díl těsta spodkem nahoru, houbu obalte těstem tak, aby bylo pevně spojené.
- Otočte švem dolů a pečte 20 až 25 minut, až bude těsto zlatohnědé a houby propečené. Podávejte s bramborami a zeleninou, zakápnuté vinnou redukcí.