Kakaový dort s krémem

Moje hodnocení
8x

Korpus a základ na tmavý krém je potřeba připravit ideálně den dopředu (korpus celkem dlouho chladne, na krém se zase musí nejprve svařit smetana s čokoládou, která se pak musí dostatečně prochladit), takže přípravu nenechávejte na poslední chvíli. Nicméně tento dort stojí za to! :)

1 porce
60 minut

Korpus: 22 cm v průměru

  • střední vejce 4 ks
  • špetka soli
  • cukr krupice 150 g
  • zakysaná smetana nebo hustý jogurt 180 g
  • olej 160 ml
  • hladká mouka 140 g
  • kakao holandského typu 75 g
  • prášek do pečiva 1 ks
  • vanilkový cukr 1 ks

Pařížský krém

  • smetana ke šlehání 200 ml
  • kakao holandského typu 20 g
  • čokoláda (alespoň 50 % kakaa) 120 g
  • cukr moučka 30 g
  • mascarpone 250 g

Světlý krém

  • smetana ke šlehání 200 g
  • mascarpone 350 g
  • cukr 50 g
  • vanilkový extrakt 1 lžička

Na sestavení

  • marmeláda dle chuti (rybízová, malinová a podobné)

Postup přípravy

  1. Korpus: Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
  2. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a upněte do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci, aby se piškot přichytil na obruč – stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.
  3. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vložte do čisté mísy, přidejte špetku soli a šlehejte na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu. Pak po lžících přisypávejte cukr (polovinu z předpisu) a vždy ho zcela zašlehejte do sněhu.
  4. Oslazený sníh šlehejte dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle, a když (vypnutou) metlu zvednete, sníh tvoří špičky a je tuhý.
  5. Žloutky vyšlehejte se zbytkem cukru do pěny. Pak přidejte zakysanou smetanu, olej, vanilkový cukr a promíchejte. V další míse smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek a přidejte ke žloutkové směsi a pečlivě promíchejte.
  6. Vyšlehaný pevný sníh po částech opatrně zamíchejte do těsta.
  7. Těsto vylejte do připravené dortové formy a pečte asi 45–55 minut. A během pečení korpusu můžete začít pracovat na pařížském krému (viz níže).
  8. Propečenost korpusu zkusíte špejlí, a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndejte formu z trouby, přemístěte na mřížku a nechte korpus zchladnout aspoň do vlažné teploty.
  9. Pak opatrně objeďte boky nožem, sundejte obruč a dort otočte dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a nechte zcela vystydnout.
  10. Pařížský krém: Jak už bylo výše zmíněno, pařížským krémem začínejte den dopředu (nebo alespoň 6 hodin před finalizací dortu).
  11. Metličkou zamíchejte smetanu a kakao, směs nalijte do rendlíku a přiveďte pomalu k varu. Čokoládu nalámejte do horké smetany a za stálého míchání nechte zcela rozpustit.
  12. Směs nalijte do misky, přikryjte fólií tak, že se dotýká i hladiny, nechte vystydnout a pak vložte alespoň na 4 hodiny do lednice (ideálně přes noc).
  13. Druhý den dokončete tmavý krém. Mascarpone s cukrem moučka rychle prošlehejte, aby se spojily, pak k nim po částech přidávejte svařenou pařížskou šlehačku (která je vychlazená na stejnou teplotu jako mascarpone) a stále šlehejte. Vznikne hladký tmavý krém.
  14. Světlý krém: Do misky vložte stejně vychlazené mascarpone a smetanu, přidejte cukr moučku a začněte šlehat na nižší stupeň výkonu.
  15. Směs nechte spojit, zvyšte otáčky, asi dvě minuty šlehejte, dokud nevznikne tuhá směs. Nakonec ještě krátce zašlehejte vanilkový extrakt.

Sestavení dortu

Korpus dvakrát prořízněte. Spodní plát postavte na servírovací talíř, pomažte marmeládou (asi dvěma lžícemi) a potřete třetinou světlého krému. Přiklopte druhým plátem a opakujte postup. Naposledy dejte třetí plát a ten už jen namažte zbytkem světlého krému.

Na boky dortu natřete asi 2/3 pařížského krému a uhlaďte stěrkou. Tmavý krém naplňte do sáčku s ozdobnou špičkou a ozdobte horní část dortu. Pokud máte čerstvé ovoce, omyjte ho, osušte, posypte cukrem, nechte asi 10 minut stát a následně dozdobte dort.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pradobroty.cz


Přečtěte si také

Recepty