redakce Prima FRESH

Ruské buchty s bramborovou náplní

Moje hodnocení
6x

Baculaté kynuté pečivo, tak typické pro slovanské kuchyně, tentokrát v podobě mezi koláčem a buchtou a ve slaném a téměř sibiřsky zasněženém podání.

1 porce
120 minut
ruská

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. V misce promíchejte mléko nebo kefír, droždí, hrst mouky a 1 lžičku cukru. Misku pevně přikryjte a nechte 20 minut stát na teplém místě, až vzejde kvásek.
  2. Ve velké míse nebo nádobě robotu promíchejte zbylou mouku, cukr a sůl. Přidejte vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěné máslo a hněťte, až vznikne pevné, hladké těsto. Práci vám ulehčí robot. Mísu vymažte trochou oleje, vraťte do ní těsto, mísu pevně přetáhněte fólií a těsto nechte kynout na teplém místě, až zdvojnásobí objem – asi 1 až 1 a půl hodiny.
  3. Mezitím si připravte náplň. Nakrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě, asi 15 až 20 minut doměkka. Nechte je důkladně okapat. V malé pánvičce rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova. Brambory ještě zatepla rozmačkejte a povolte mlékem, aby byly tak vláčné, jak chcete. Smíchejte je s osmaženou cibulkou a podle chuti osolte a opepřete.
  4. Dva plechy vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem. Z těsta odlamujte kousky velikosti tenisáku, vytvarujte jako kouli a stavte na plech v asi 5cm rozestupech. Prsty nebo spodkem skleničky zploštěte, doprostřed dejte 1 lžíci náplně, potřete smetanou a posypte sýrem. Přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte ještě jednou kynout, asi 15 až 20 minut. Troubu mezitím předehřejte na 180 °C.
  5. Spodek pečiva potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut, až náplň zezlátne. Vyndejte z trouby, potřete rozpuštěným máslem a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty