Korpus
- vejce 3 ks
- cukr krupice 80 g
- olej 3 lžíce
- hladká mouka 60 g
- mletý mák (může být i celý nebo na půl) 100 g
Krém
- smetana ke šlehání (min. 30 % tuku) 500 ml
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 3 lžíce
Postup přípravy
- Nejdříve oddělte bílky od žloutků. Ze všech bílků ušlehejte pevný sníh. Poté do něj pomalu zašlehejte cukr, žloutky a olej. Do hotové směsi vařečkou vmíchejte prosátou mouku a mák po menších částech.
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 25 cm a pečte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 30 minut.
- Mezitím, co bude korpus chladnout, připravte krém. Ve větší míse smíchejte šlehačku, cukr, mascarpone a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém.
- Ten naneste na vychladlý korpus. Ozdobte sezonním ovocem, posypte mákem a podávejte.
PRIMA TIPY: Semínka celého máku můžete opatrně zamíchat i do hotového krému. Budou pak jemně křupat v puse. Pro ještě více svěží chuť můžete vmíchat do krému trochu citronové šťávy nebo lemon curd.
Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.