redakce Prima FRESH

Dort s jahodami a krémem z mascarpone

Moje hodnocení
38x

Tak trochu staromódní, možná. Jednoduchý a klasický, určitě. Naprosto luxusní. A stoprocentně super lahodný a neskutečně krásný!

12 porcí
120 minut

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě formy o průměru 23 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Máslo utřete nejlépe v robotu do pěny a postupně k němu zašlehávejte cukr, pak po jednom žloutky a vždy je dobře zapracujte.
  2. Promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Střídavě s mlékem zašlehávejte k máslu s cukrem a vejci tak, že začnete a skončíte moučnou směsí. Každou dávku nechte při nízké rychlosti zapracovat. Nakonec vmíchejte vanilkový a mandlový extrakt.
  3. Bílky ušlehejte do tuha. Asi třetinu sněhu zatřete k těstu a pak ve dvou dávkách zatřete i zbytek. Těsto přesuňte do připravených forem. Pečte 28 až 32 minut, až špejli, zapíchnutou do středu těsta, vytáhnete čistou. Korpusy nechte vychladnout asi 10 minut ve formách na drátěné mřížce, pak je vyklopte a nechte zcela zchladnout, asi 1 hodinu.
  4. Jahody (20 až 25 kusů) zespodu seřízněte, aby vznikla rovná plocha. Dejte je stranou. Na polevu promíchejte v míse mascarpone s polovinou cukru. Smetanu s vanilkovým a mandlovým extraktem začněte šlehat a až zpění, zvyšte rychlost a pomalu přisypávejte zbylý cukr. Ušlehejte dotuha. Třetinu šlehačky zatřete k mascarpone, pak ve dvou dávkách zatřete i zbytek.
  5. Jeden vychladlý korpus potřete asi tři čtvrtě hrnkem polevy. Posázejte jahodami nastojato, začněte od vnějšího okraje směrem ke středu. Další polevu dejte do silného plastového sáčku, odstřihněte mu roh a mezi jahody vytlačujte polevu, abyste prostory mezi nimi zcela vyplnili. Pak opatrně potřete ještě povrch jahod. Přiložte druhý korpus a celý dort potřete zbylou polevou. Ozdobte ho jahodami.

Vyzkoušejte také nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty