Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Osvěžující jahodová polévka s mascarpone a sněhovými pusinkami
Studená krémová polévka z jahod je netradiční, ale velmi chutný a efektní dezert, kterým můžete zakončit slavnostní letní oběd. Příprava je velmi jednoduchá, nejvíc práce a času zabere výroba sněhových pusinek, ale ty můžete, v případě časové nouze, klidně vynechat.
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- čerstvé nebo mražené jahody 1 kg
- cukr krupice 200 g
- čerstvá máta, nasekaná 1 lžíce
- šťáva z 2 citronů
- mascarpone 125 g
- cukr moučka 2 lžíce
Pusinky:
- bílky 2 ks
- cukr moučka 150 g
- citronová šťáva 1 lžíce
K podávání:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Z cukru v dostatečně velkém hrnci připravte světle hnědý karamel. Přidejte jahody, citronovou šťávu a nechte provařit. Poté přisypte polévkovou lžíci nasekané máty a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladké polévky. Nechte vychladnout v lednici, ideálně přes noc.
- Mascarpone smíchejte se dvěma lžícemi moučkového cukru.
- Bílky, moučkový cukr a citronovou šťávu vymíchejte v hustý sníh, který na pečicí papír formujte buď pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce do pusinek. V předehřáté troubě je sušte na 70 °C 2-3 hodiny. Nechte je dostatečně vychladnout.
- Polévku podávejte s nočkem z mascarpone, sněhovými pusinkami, čerstvými jahodami a mátou.
Tip sommeliera: „Ke sladkým pokrmům doporučuji víno s vyšším obsahem zbytkového cukru. K této jahodové polévce tak bude skvěle chutnat šumivé víno Bohemia Sekt Prestige demi sec. Je to víno s výrazně ovocným charakterem, jak ve vůni, tak i v chuti. A vyšší zbytkový cukr bude výborně doplňovat tento báječný dezert,“ doporučuje sommelier Petr Mašek.