Suroviny
- jahody (čerstvé nebo mražené ) 1 kg
- cukr krupice 200 g
- máta (čerstvá, nasekaná) 1 lžíce
- citronová šťáva ze 2 citrónů
- mascarpone 125 g
- moučkový cukr 2 lžíce
Pusinky
- bílek 2 ks
- moučkový cukr 150 g
- citronová šťáva 1 lžíce
Postup přípravy
- Z cukru v dostatečně velkém hrnci připravte světle hnědý karamel. Přidejte jahody, citronovou šťávu a nechte provařit. Poté přisypte polévkovou lžíci nasekané máty a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladké polévky. Nechte vychladnout v lednici, ideálně přes noc.
- Mascarpone smíchejte se dvěma lžícemi moučkového cukru.
- Bílky, moučkový cukr a citronovou šťávu vymíchejte v hustý sníh, který na pečicí papír formujte buď pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce do pusinek. V předehřáté troubě je sušte na 70 °C 2-3 hodiny. Nechte je dostatečně vychladnout.
- Polévku podávejte s nočkem z mascarpone, sněhovými pusinkami, čerstvými jahodami a mátou.
Tip sommeliera: „Ke sladkým pokrmům doporučuji víno s vyšším obsahem zbytkového cukru. K této jahodové polévce tak bude skvěle chutnat šumivé víno Bohemia Sekt Prestige demi sec. Je to víno s výrazně ovocným charakterem, jak ve vůni, tak i v chuti. A vyšší zbytkový cukr bude výborně doplňovat tento báječný dezert,“ doporučuje sommelier Petr Mašek.