Těsto
- forma (s odnímatelným dnem 35 ×11 cm)
- ovesné vločky (rozmixované) 100 g
- hladká mouka 100 g
- moučkový cukr 1 vrchovatá lžíce
- máslo 80 g
- voda (studená ) 3 lžíce
- sůl špetka
Náplň
- mascarpone 500 g
- moučkový cukr 2–3 lžíce (dle chuti)
- vanilkový lusk (zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu)
- želatina (v prášku) 2 lžičky + 2 plné lžíce studené vody
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- mouka (na podsypání)
- maliny (čerstvé maliny nebo jiné ovoce)
- moučkový cukr (na zaprášení)
- máta
- jedlé květy
Postup přípravy
- Hladkou mouku smíchejte s rozmixovanými vločkami, přidejte cukr, sůl a máslo. Ručně udělejte drobenku, do které přidejte vodu.
- Vytvořte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici minimálně 30 minut odpočívat.
- Po uplynutí této doby těsto vyválejte na moukou posypané ploše a rozprostřete do nepřilnavé formy. Přesahy odřízněte a začistěte okraje. Formu i s těstem dejte asi na 15 minut do lednice.
- Mezitím si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C. Poté na těsto položte pečicí papír a na něj vysypte fazole. Takto zatížený korpus pečte 12 minut.
- Poté fazole s pečicím papírem odstraňte a těsto vraťte do trouby ještě na dalších 5 minut.
- Než vystydne korpus, očistěte a omyjte ovoce, připravte krém a želatinu.
- V jedné míse vyšlehejte mascarpone s cukrem a vanilkou (nebo vanilkovým extraktem). Ve druhé míse vyšlehejte šlehačku dotuha. Ke šlehačce lehce přišlehejte mascarpone.
- Do hrnce dejte želatinu a vodu, nechte je společně 10 minut nabobtnat. Poté želatinu zahřejte a rozmíchejte. Nevařte! Jakmile je želatina důkladně rozmíchaná, odstavte ji ze zdroje tepla a vmíchejte do ní lžíci připraveného krému.
- Přidejte ještě druhou, rozmíchejte, a třetí, kterou v želatině také rozmíchejte. Takto připravený krém s želatinou dejte do větší mísy a postupně do něj ručně vmíchejte zbytek krému z mascarpone a šlehačky.
- Vychladlý korpus naplňte krémem a dozdobte malinami. V lednici pak nechte koláč odpočinout a zatuhnout minimálně 3 hodiny. Před podáváním zaprašte cukrem a dozdobte.
Koláč s malinami a mascarpone 2 Zdroj: Pěkně vypečený blog