Tereza Pánková ,
Pěkně vypečený blog

Koláč s malinami a mascarpone

Moje hodnocení
3x

Jestli nás něco baví, jsou to ovocné koláče s malinami! Vůně tohoto ovoce nás vždycky namlsá a čekáme, co chutného z něj zase vznikne. Tentokrát je to lahodný koláč s malinami a mascarpone!

1 porce
120 minut

Těsto

  • forma s odnímatelným dnem 35 ×11 cm
  • ovesné vločky (rozmixované) 100 g
  • hladká mouka 100 g
  • cukr moučka 1 vrchovatá lžíce
  • máslo 80 g
  • špetka soli
  • studená voda 3 lžíce

Náplň

  • mascarpone 500 g
  • cukr moučka 2–3 lžíce (dle chuti)
  • zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu
  • želatina v prášku 2 lžičky + 2 plné lžíce studené vody
  • smetana ke šlehání 33% 250 ml
  • mouka na podsypání
  • čerstvé maliny nebo jiné ovoce
  • cukr moučka na zaprášení, máta a jedlé květiny

Postup přípravy

  1. Hladkou mouku smíchejte s rozmixovanými vločkami, přidejte cukr, sůl a máslo. Ručně udělejte drobenku, do které přidejte vodu.
  2. Vytvořte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici minimálně 30 minut odpočívat.
  3. Po uplynutí této doby těsto vyválejte na moukou posypané ploše a rozprostřete do nepřilnavé formy. Přesahy odřízněte a začistěte okraje. Formu i s těstem dejte asi na 15 minut do lednice.
  4. Mezitím si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C. Poté na těsto položte pečicí papír a na něj vysypte fazole. Takto zatížený korpus pečte 12 minut.
  5. Poté fazole s pečicím papírem odstraňte a těsto vraťte do trouby ještě na dalších 5 minut.
  6. Než vystydne korpus, očistěte a omyjte ovoce, připravte krém a želatinu.
  7. V jedné míse vyšlehejte mascarpone s cukrem a vanilkou (nebo vanilkovým extraktem). Ve druhé míse vyšlehejte šlehačku dotuha. Ke šlehačce lehce přišlehejte mascarpone.
  8. Do hrnce dejte želatinu a vodu, nechte je společně 10 minut nabobtnat. Poté želatinu zahřejte a rozmíchejte. Nevařte! Jakmile je želatina důkladně rozmíchaná, odstavte ji ze zdroje tepla a vmíchejte do ní lžíci připraveného krému.
  9. Přidejte ještě druhou, rozmíchejte, a třetí, kterou v želatině také rozmíchejte. Takto připravený krém s želatinou dejte do větší mísy a postupně do něj ručně vmíchejte zbytek krému z mascarpone a šlehačky.
  10. Vychladlý korpus naplňte krémem a dozdobte malinami. V lednici pak nechte koláč odpočinout a zatuhnout minimálně 3 hodiny. Před podáváním zaprašte cukrem a dozdobte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Pěkně vypečený blog

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.


Přečtěte si také

Recepty