redakce Prima FRESH

Salát z horské čočky s okurkou, kadeřávkem a fetou

Moje hodnocení
2x

Takzvaná horská čočka není samostatným typem luštěniny, ale díky pěstování v rozličných horských oblastech má tato čočka, ať už je jakéhokoliv typu, vynikající chuť a přívlastek gurmánská. Nerozváří se, je rychle hotová, a tak je ideální na vydatné „obědové“ saláty. V nich se často kombinuje s různými druhy listové zeleniny (máte volnou ruku podle dostupnosti a sezony), se zeleninou kořenovou a různými sýry. Nádhera!

5 porcí
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Kadeřávek či kapustu nakrájejte na jemné proužky a v míse je promněte s 1 lžičkou soli. Nechte asi 1 minutu, až zvláční. Pak přidejte případné další zelené listy (mangold rovněž nakrájejte na úzké proužky). Vše promíchejte.
  2. V hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji, vsypte čočku a při střední teplotě vařte asi 20 až 25 minut, až čočka změkne, ale zůstane ještě trochu pevná na skus.
  3. Mezitím pomocí škrabky naloupejte žlutou kůru citronu. Dejte ji do pánve spolu s nakrájenou bílou částí cibulek, česnekem a olivovým olejem. Při střední teplotě za promíchávání smažte asi 3 minuty, až proužky kůry zezlátnou a začnou se kroutit, asi 3 minuty.
  4. Do pánve přidejte nasekané mandle a za častého promíchávání smažte, až zhnědnou, 3 až 4 minuty. Sundejte z plotýnky a vmíchejte římský kmín a chilli, nechte asi 1 až 2 minuty stát. Pak přeceďte přes sítko a ochucený olej uchovejte. Pevné složky vysypte na papírovou utěrku, kůru vyhoďte a směs osolte.
  5. K oleji přidejte rozetřený česnek, citronovou šťávu a prošlehejte.
  6. Do mísy se zelenými listy vmíchejte scezenou čočku, nakrájenou zelenou část cibulek, polovinu mandlové směsi, ochucený olej, rozdrobenou fetu, rozmáčknuté olivy, nakrájenou okurku a petrželku. Salát promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypaný zbylou mandlovou směsí.

Vyzkoušejte také klasickou čočku na kyselo s vejcem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty