Suroviny
- kadeřávek (nebo mangold či křehké vnitřní listy kapusty, nebo polníček, rukola, špenát, i ve směsi) 2 svazky
- čočka (horská, např. Menu Gold) 300 g
- citrony 1 ks
- jarní cibulka 4 ks
- česnek 2 stroužky
- mandle 100 g
- římský kmín 1 lžíce
- chilli vločky 1/2 lžičky
- feta 150 g
- olivy (velké, vypeckované) 1 hrst
- salátová okurka (malá, pevná) 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná)
Postup přípravy
- Kadeřávek či kapustu nakrájejte na jemné proužky a v míse je promněte s 1 lžičkou soli. Nechte asi 1 minutu, až zvláční. Pak přidejte případné další zelené listy (mangold rovněž nakrájejte na úzké proužky). Vše promíchejte.
- V hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji, vsypte čočku a při střední teplotě vařte asi 20 až 25 minut, až čočka změkne, ale zůstane ještě trochu pevná na skus.
- Mezitím pomocí škrabky naloupejte žlutou kůru citronu. Dejte ji do pánve spolu s nakrájenou bílou částí cibulek, česnekem a olivovým olejem. Při střední teplotě za promíchávání smažte asi 3 minuty, až proužky kůry zezlátnou a začnou se kroutit, asi 3 minuty.
- Do pánve přidejte nasekané mandle a za častého promíchávání smažte, až zhnědnou, 3 až 4 minuty. Sundejte z plotýnky a vmíchejte římský kmín a chilli, nechte asi 1 až 2 minuty stát. Pak přeceďte přes sítko a ochucený olej uchovejte. Pevné složky vysypte na papírovou utěrku, kůru vyhoďte a směs osolte.
- K oleji přidejte rozetřený česnek, citronovou šťávu a prošlehejte.
- Do mísy se zelenými listy vmíchejte scezenou čočku, nakrájenou zelenou část cibulek, polovinu mandlové směsi, ochucený olej, rozdrobenou fetu, rozmáčknuté olivy, nakrájenou okurku a petrželku. Salát promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypaný zbylou mandlovou směsí.
Vyzkoušejte také klasickou čočku na kyselo s vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem