Suroviny
- zelená čočka 200 g
- tymián (čerstvý ) 2 větší snítky
- bobkový list 3 ks
- sušená rajčata 100 g
- cherry rajčata 10 ks
- javorový sirup 2 lžíce
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- hladkolistá petržel (čerstvé ) hrst
- koriandr (čerstvého ) hrst
- kopr (čerstvého ) hrst
- sůl
Servírování
- gorgonzola (DOP (chráněné označení původu))
- vlašské ořechy (nasekaných ) hrst
Článek
22 nejlepších receptů s čočkou
Luštěniny patří mezi velmi zdravé potraviny, které by měl do jídelníčku zařadit každý. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a jsou i významným zdrojem bílkovin....
Postup přípravy
- Nejdřív si propláchněte čočku, dejte ji do hrnce, zalijte dostatkem vody (cca 1,5 litru) a společně s bobkovým listem a tymiánem dejte pod pokličku vařit asi na 15 minut doměkka.
- V průběhu vaření čočku ochutnávejte, a když je tak akorát na skus (nechcete rozvařenou čočku), tak ji sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Mezitím nakrájejte cherry rajčata i sušená rajčata na menší kousky, najemno nasekejte všechny bylinky a nahrubo oříšky.
- Hotovou čočku ochuťte javorovým sirupem, vinným octem a solí tak, aby vám vše dohromady chutnalo. Radši přidávejte vše po troškách, dokud není chuť podle vás dokonale vyvážená.
- Na závěr přimíchejte cherry i sušená rajčata, nasekané bylinky, oříšky a lžičkou dejte na salát kousky gorgonzoly.