Suroviny
- čočka (zelená ) 100 g
- dýně Hokkaidó 1 ks
- červená cibule 1 ks
- rozmarýn 3 snítky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- citron 1 ks
- bílý jogurt
- meduňka (čerstvá meduňka na ozdobu)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Čočku propláchněte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou.
- Cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji na klínky.
- Dýni důkladně omyjte, rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na plátky.
- Plátky dýně spolu s cibulí a rozmarýnem dejte do zapékací mísy.
- Přidejte trochu olivového oleje, sůl a pepř a dejte do trouby na 20–25 minut péct.
- Mezitím si nasekejte nadrobno petrželku.
- Když je čočka uvařená a dýně s cibulí upečená, nechte obojí jen chvilinku vychladnout.
- Vše (bez rozmarýnu) přemístěte do mísy, přidejte posekanou petrželku, olivový olej, sůl, pepř, citronovou kůru z celého citronu a šťávu z půlky citronu a prolisovaný česnek a důkladně promíchejte.
- Při servírování pokapejte jogurtem a ozdobte meduňkou.
- Salát se ideálně hodí k pečenému či grilovanému masu či rybě. Já zvolila šťavnaté farmářské kuřecí prso a byla to naprostá dokonalost.