Jitka Rákosníková

Mondénní čočkový salát

Moje hodnocení
0x

Čočka… nakyselo. To je kromě polévky určitě nejčastější a často i jediné využití této skvělé (a domácí!) luštěniny v našich kuchyních. Ale není tomu tak dávno, kdy se spolu s povědomím o úžasné zdravotní prospěšnosti luštěnin (jedna porce pokryje téměř celou naši potřebu kyseliny listové!) začala hledat i jejich nová, kreativní využití.

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • tmavá drobnozrnná čočka 500 g
  • cibule, nakrájená na kostičky 1 ks
  • oblíbené sušené ovoce (rozinky, brusinky, rybíz, višně) 1 hrst
  • kapary 2–3 lžíce
  • nahrubo nakrájené vlašské ořechy 1 hrst
  • rukola 1 hrst

Zálivka

  • extra panenský olivový olej 75 ml
  • jablečný ocet 50 ml
  • javorový sirup 1 lžíce
  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • mletý římský kmín (případně perníkové koření) 1 špetka
  • sůl a kajenský pepř podle chuti

Cestu si tak čočka našla zejména do skupiny salátů, někdy ve formě předkrmu, jindy coby hlavní jídlo. Následující verze je jen jednou z tisíců možných, které vám pomohou spotřebovat ten načatý sáček. Máte-li v zásobě šikovnou plechovku vařené čočky, která už by se vážně měla spotřebovat, cestu (nejen) k salátu vám podstatně zkrátí.

Postup přípravy

  1. Propláchnutou a scezenou čočku zalijte v hrnci zhruba dvojnásobným množstvím vody, uveďte ji do varu a pak příkon snižte. Mírným varem vařte asi 20 minut, ale po 15 minutách čočku ochutnejte, je-li čerstvá a kvalitní, bude možná už hotová. Pro salát je potřeba, aby si čočka zachovala trochu pevnosti na skus a byla tedy al dente.
  2. Zálivku připravte důkladným prošleháním všech přísad a ostatní suroviny na salát kromě rukoly a ořechů drobně nakrájejte – snažte se zhruba o velikost čočky.
  3. Uvařenou čočku slijte a propláchněte studenou vodou, nenechte ji ale úplně vychladnout. Promíchejte ji s ostatními přísadami, zalijte zálivkou, posypte ořechy a rukolou. Jako hlavní jídlo by se měl salát podávat teplý.

PRIMA TIP: Pokud salát nesníte hned, vydrží i den dva v chladu a hodí se také jako nápaditá příloha například k restovanému masu. Můžete ho také skvěle oživit a „natáhnout“ pomocí jemně nakrájené čerstvé nebo pečené zeleniny a sýra, například fety, natvrdo uvařených vajec, různých oříšků, semínek a klíčků. Recyklaci či spíše update pak znásobíte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jitka Rákosníková

Recyklovaná kuchařka Jitka Rákosníková

Moderní domácnost beze zbytku

  • recyklace přebývajících potravin a jídel
  • kvalitní a promyšlené vaření
  • inspirativní recepty české i světové kuchyně
  • rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii
  • tradiční domácí postupy i moderní trendy

Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.

Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty