Suroviny
- čočka (tmavá drobnozrnná ) 500 g
- cibule (nakrájená na kostičky) 1 ks
- sušené ovoce (oblíbené sušené ovoce (rozinky, brusinky, rybíz, višně)) 1 hrst
- kapary 2–3 lžíce
- vlašské ořechy (nahrubo nakrájené ) 1 hrst
- rukola 1 hrst
Zálivka
- extra virgin olivový olej 75 ml
- jablečný ocet 50 ml
- javorový sirup 1 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- římský kmín (mletý případně perníkové koření) 1 špetka
- kajenský pepř (podle chuti)
- sůl (podle chuti)
Cestu si tak čočka našla zejména do skupiny salátů, někdy ve formě předkrmu, jindy coby hlavní jídlo. Následující verze je jen jednou z tisíců možných, které vám pomohou spotřebovat ten načatý sáček. Máte-li v zásobě šikovnou plechovku vařené čočky, která už by se vážně měla spotřebovat, cestu (nejen) k salátu vám podstatně zkrátí.
Postup přípravy
- Propláchnutou a scezenou čočku zalijte v hrnci zhruba dvojnásobným množstvím vody, uveďte ji do varu a pak příkon snižte. Mírným varem vařte asi 20 minut, ale po 15 minutách čočku ochutnejte, je-li čerstvá a kvalitní, bude možná už hotová. Pro salát je potřeba, aby si čočka zachovala trochu pevnosti na skus a byla tedy al dente.
- Zálivku připravte důkladným prošleháním všech přísad a ostatní suroviny na salát kromě rukoly a ořechů drobně nakrájejte – snažte se zhruba o velikost čočky.
- Uvařenou čočku slijte a propláchněte studenou vodou, nenechte ji ale úplně vychladnout. Promíchejte ji s ostatními přísadami, zalijte zálivkou, posypte ořechy a rukolou. Jako hlavní jídlo by se měl salát podávat teplý.
PRIMA TIP: Pokud salát nesníte hned, vydrží i den dva v chladu a hodí se také jako nápaditá příloha například k restovanému masu. Můžete ho také skvěle oživit a „natáhnout“ pomocí jemně nakrájené čerstvé nebo pečené zeleniny a sýra, například fety, natvrdo uvařených vajec, různých oříšků, semínek a klíčků. Recyklaci či spíše update pak znásobíte.
Mondénní čočkový salát 2 Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové