Suroviny
- žampiony (větší kloboučky) 1 kg
- niva 150 g
- listový špenát 100 g
- česnek 2 stroužky
- čerstvý sýr (typu Lučina) 100 g
- polotučný tvaroh 100 g
- pažitka (nasekaná) 2 lžíce
- vlašské ořechy 1 hrst
- brambory (pečené) 1 kg
Postup přípravy
- Žampiony očistěte a vykrojte jim nožičky. Ty pak můžete také použít do náplně, nebo je uschovejte v mrazáku v sáčku na zbytkový vývar.
- Do mísy nastrouhejte nivu, kterou promíchejte s utřeným česnekem, lučinou, tvarohem a čerstvým špenátem, který můžete nasekat na drobnější kousky. Pokud jste se rozhodli nožičky žampionů využít, tak přidejte i je, nakrájené nadrobno. Přidejte ještě čerstvé bylinky – v tomto případě čerstvou pažitku, a pokud budete žampiony dávat na gril, tak vmíchejte i sekané ořechy. Jestliže budete žampiony připravovat v troubě, je lepší ořechy přisypat až navrch, protože se tak pěkně opečou a budou krásně křupavé.
- Směs bude hodně hutná, což vůbec nevadí. Žampiony směsí naplňte a pečte na mírném ohni, dokud směs uvnitř nezačne kompletně měknout (cca 15 minut). Neotáčejte.
- Vynikající jsou jen tak samotné jako chuťovka, ale skvěle se hodí také k masu nebo ke grilované zelenině.
- Abyste z nich měli plnohodnotnou večeři, přidejte k nim ještě pečené brambory a zeleninový salát.
Vyzkoušejte také houbové špízy po asijsku podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE: Houbové špízy po asijsku