Jak připravit dokonalé pečené brambory, aby byly krásně křupavé

Pečené brambory se řadí k oblíbeným přílohám a jejich příprava je na první pohled snadná. Jak to ale zařídit, aby měly extra křupavou kůrku? Držte se našich tipů a povedou se dokonale.

Pečené brambory. Běžně se podávají jako příloha k masu nebo rybě, ale chutnají skvěle i s ochuceným máslem, lžící zakysané smetany nebo dipem z čerstvého sýra a pažitky. Mohlo by se zdát, že nic snadnějšího ani není. Nakrájet brambory a upéct je v troubě, co je to za vědu? Pečené brambory by ale měly být uvnitř měkké, nadýchané a s křupavou kůrkou na povrchu. Byla by škoda servírovat je blátivé, gumové či jinak nepovedené. Držte se následujících kroků a budou vždy perfektní!

  • Brambory krájejte na stejně velké kusy

Hned první rada je zásadní. Udělejte si čas a brambory nakrájejte na stejně nebo podobně velké kousky. Ať už to budou osminky, hranolky či plátky, jednotná velikost zajistí, že budou uvnitř všechny stejně rychle propečené.

Vyzkoušejte kachní prsa s vodkou a medem a pikantní pečené brambory podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

  • Zbavte je škrobu

Bez vyplavení přebytečného škrobu dokonale křupavé brambory ani hranolky nezajistíte. Nakrájené brambory zalijte v míse studenou vodou a nechte máčet minimálně půl hodiny, ale klidně přes noc.

  • Důkladně je osušte

Než přejdete k dalšímu kroku, brambory sceďte a pořádně osušte. Dobře poslouží papírové utěrky nebo bavlněná kuchyňská utěrka. Odsajte přebytečnou vlhkost, aby byl povrch brambor opravdu suchý.

  • Chce to tuk a sůl

Olivový olej nebo přepuštěné máslo jsou ideální. Osušené brambory pokapejte tukem a promíchejte. Přidejte sůl a případně koření, pokud nechcete zůstat jen u přirozené bramborové chuti. Nabízí se černý pepř, paprika, uzená paprika, římský kmín apod. Vše důkladně promíchejte, můžete rovnou na plechu a nejlépe to půjde rukama.

  • Držte rozestupy

Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete nakrájené brambory tak, aby se nepřekrývaly. Brambory ve více vrstvách nebudou nikdy tak křupavé, jako ty, kde mohl volně proudit horký vzduch.

  • Zprudka

Brambory pečte nezakryté a při vysoké teplotě. Troubu předehřejte na 220 stupňů. V polovině pečení brambory promíchejte a otočte, aby byly křupavé ze všech stran. Když mají zlatavou barvu, jsou hotové. Obvykle to trvá asi půl hodiny v závislosti na velikosti nakrájených brambor.

  • Dopřejte jim odpočinek

Jakmile jsou brambory hotové, dozlatova upečené a krásně křupavé, vyjměte plech z trouby. Odolejte pokušení se do jedné brambory ihned zakousnout, spálili byste si pusu. Místo toho nechte brambory pět minut odpočívat na plechu. Ještě trochu dokřupou a budou připravené k servírování.

Zdroj: redakce, www.loveandlemons.com

Kateřina Šváchová

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty