Restaurace Bab rýže vás provede autentickou korejskou kuchyní

Korejská kuchyně u nás není zatím příliš známá, ale o to víc si zaslouží prozkoumat. Pražská restaurace Bab rýže nabízí skvělý průřez korejskými jídly, které stojí za ochutnání.

Pokud je pro vás korejská kuchyně úplně neznámá, nenajdete lepší místo, kde s jejím poznáváním začít. Restaurace Bab rýže je naprosto autentická, pracují zde Korejci, kteří evidentně mají kladný vztah k jídlu :) Všechno, co jsem ochutnala, bylo opravdu velmi chutné, a bez ústupků českým chutím.

Objednávku jsem udělala přes Dáme jídlo a kurýr dorazil podle plánu. Jídlo bylo zabalené dobře, nic nevyteklo, a trik s porcemi zabalenými v alobalu zaručil, že pokrmy byly opravdu horké.

Ale vraťme se k samotné korejské gastronomii. Najdete zde vlivy z dalších asijských zemí, takže v nabídce nechybí například smažené knedlíčky, které najdete v předkrmové nabídce. Knedlíčky Gun-mandu plněné houbami a pórkem byly příjemně křupavé, moc dobře dochucené a doplněné omáčkou k namáčení (6 ks za 99 Kč).

Chtěla jsem ochutnat co nejvíc jídel, proto jsem objednala 3 jídla z hlavní nabídky. V Koreji jsou velmi oblíbené misky rýže obložené různou zeleninou, masem a vaječným žloutkem. Já zvolila trochu netradiční verzi bez masa. Kimchi Al-bab (169 Kč) je miska rýže s domácím kimchi, nakládanou ředkví, kaviárem Tobiko, nori řasami a žloutkem. Studené jídlo, které se skvěle hodí do horkých dní, oceníte ho, pokud máte rádi výraznou chuť kimchi a fermentované zeleniny. Mně to chutnalo moc, dohromady všechny chutě krásně ladily. A musím se ještě zastavit u samotného kimchi, což je fermentovaný salát z čínského zelí s chilli. Je to naprostý základ korejské kuchyně a v Bab rýže si ho můžete koupit nejen jako přílohu k jídlu, ale i domů v půlkilovém nebo kilovém balení.

Z teplých hlavních chodů jsem sáhla po Jjagle-i (249 Kč), což je vepřové maso dušené v pikantní omáčce s rýží. Nenechte se zmást ostře červenou barvou, to jídlo není ani zdaleka tak ostré, jak vypadá. V Koreji se jídla dochucují chilli kořením gochugaru, které má velmi sytou barvu, ale snesitelnou pálivost :) V tomto pokrmu navíc nechybí fermentovaná chilli pasta gochujang, která dodává příjemnou zauzenou příchuť.

V mé objednávce nemohl chybět ani další typický korejský pokrm – Ttuk-bae-gi Bulgogi (249 Kč). Kousky hovězího masa v lehce nasládlé omáčce s cibulí, mrkví a skleněnými nudlemi ze sladkých brambor se podávají také s miskou rýže. Toto jídlo bylo nepálivé a velmi dobře vychucené.

Obecně jsem byla překvapená velikostí porcí – byla toho hromada a pro domácí testovací hostinu je to jako dělané, na každého se dostane :)) Dobře vím, že tohle je pro mě pouze začátek, korejská kuchyně je zajímavá a ještě je toho potřeba hodně ochutnat, ale z téhle „ukázky“ jsem byla nadšená! Rozhodně můžu doporučit vydat se na gastro výlet do Koreje, který můžete díky restauraci Bab rýže a Dáme jídlo absolovovat doma v jídelně.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty