Moderní bistro Forky´s osloví skvělou nabídkou jídel bez masa

Nemusíte být vegetarián či vegan, a přesto si můžete pochutnat na bezmasém jídle. Variabilita různých druhů zeleniny, luštěnin a dalších rostlinných surovin, je totiž bezbřehá. Zvlášť když hledáte inspiraci v různých koutech světa.

Abych to rovnou uvedla na pravou míru. Mám ráda maso. Jím ho často a často z něj vařím. Ale stejně tak mám ráda spoustu bezmasých jídel. V dřívějších dobách bylo maso něco svátečního a běžná jídla se bez něj obešla. V dobách blahobytu se pro mnoho lidí stalo maso normální součástí jídelníčku a přiznejme si, že jsou mezi námi i tací, kteří jídlo bez masa nepovažují za plnohodnotnou stravu. Což je samozřejmě omyl. Nutričně maso rozhodně nepotřebujeme každý den a stoupající počty vegetariánů a veganů jsou důkazem, že se dá bez něj docela dobře obejít. Protože omezování masa je v posledních letech trend, rozšiřuje se i nabídka v restauracích. A nechybějí ani podniky, které vaří pouze rostlinně.

Jedním z nich je síť restaurací a bister Forky´s. Najdete je nejen v Praze, ale i v Brně, Ostravě a v přípravě je Liberec. Rozhodla jsem se vyzkoušet jejich nabídku a vybrala jsem si bistro na pražské Letné. Objednávku mi dovezl kurýr Dáme jídlo do 45 minut, jídla byla zabalená v kompostovatelných krabičkách.

Jako první chod jsem ochutnala Thai Red Curry – thajské červené curry s jasmínovou rýží (213 Kč). Bylo to něco mezi omáčkou a polévkou, chuť byla mírně pikantní a zároveň jemná díky kokosovému mléku a kafirovým listům. V curry byly velké kusy tofu, žampiony, květák, bambus a kukuřičky. Rýže byla opravdu velmi chutná a dobře uvařená. Skrojek limetky dodal omáčce svěží akcent. Na zapití jsem vyzkoušela Maté maté (500 ml za 75 Kč) – perlivou limonádu z čaje s vysokým obsahem kofeinu a velmi nízkým obsahem cukru. Pravda je, že mě díky tomuto drinku po obědě nepřepadla klasická únava a mohla jsem vesele pracovat dál :)

V mé objednávce nechyběla ani Sushi bowl (174 Kč). Hit posledních let obsahoval sushi rýži, marinované tofu, salátovou okurku, edamame, wakame řasy, nakládaný zázvor a ředkev, jarní cibulku a omáčku. Byla toho opravdu hromada, vše dobře dochucené a správně připravené. Zvlášť mě potěšila žlutá nakládaná ředkev, pro kterou mám velkou slabost. Je to studené jídlo, které můžete jíst na etapy, pokud ho hned nesníte celé. Rozhodně skvělá volba v létě, protože je to osvěžující a lehké, i když syté jídlo.

Na další jídlo jsem byla zvědavá. Nejsem úplně fanda náhražek masa, ale pravda je, že v poslední době už jsou na trhu výrobky, které chutnají opravdu dobře. Proto jsem se rozhodla vyzkoušet Nofish & chips (174 Kč), což je smažený „rybí“ filet s citronovo-koprovou majonézou, hráškovým pyré a hranolkami z brambor a batátů. Upřímně mě tohle jídlo mile překvapilo, neměla jsem velká očekávání, ale „rybí“ rostlinný filet chutnal moc dobře. I struktura byla podobná rybímu masu. Hráškové pyré se k tomu hodilo dobře, jen bylo lehce nedochucené. Ale celkový dojem z jídla byl velmi dobrý. Dokonce bych se vsadila, že by to masožravec nepoznal, kdybyste mu to neřekli :)

Nemusíte se stát vegetariánem ani veganem, a stejně si můžete zajít do Forky´s na výborný oběd. Budete se po něm cítit lehce a pochutnáte si. Ideální třeba na home office, kde člověk tak snadno sklouzává k odpolední prokrastinaci. Po tomhle jídle vám únava nehrozí. Objednejte si oběd přes Dáme jídlo, nebudete zklamaní.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty