Indická a nepálská restaurace Everest vás zahřeje autentickým kari i jemnou kormou

Ačkoliv už jaro klepe na dveře a Velikonoce se nezadržitelně blíží, příroda si s tím hlavu příliš neláme a tu a tam ještě překvapí chladnějšími a upršenými dny. Bránit se proti nim můžete samozřejmě pomocí dobrého jídla a přesně v takové okamžiky se skvěle hodí kari. Přesně takové, jaké umí s konzistencí sobě vlastní vyšvihnout v plzeňské restauraci Everest, která si už dlouhé roky udržuje výtečnou reputaci a nic z ní neztrácí ani ve chvíli, kdy si

Everest je přesně ten typ restaurace, kde byste s radostí snědli úplně všechno. Tedy za předpokladu, že vás oslovuje indická či nepálská kuchyně, na kterou se Everest specializuje. Na své si přijdou milovníci masa z pece tandoori, stejně jako vegetariáni nebo vyznavači ostrého jídla, kterým v Everestu rozhodně nešetří. Vindaloo, kuřecí chilli nebo rybí madras je jasnou volbou, pokud si rádi trochu spálíte jazyk, nikoliv však tolik, abyste nepocítili plnou chuť zdejších pokrmů.

Vrátíme-li se však k boji proti chladu a deštěm ovlivněné náladě, kari a korma jsou spolehliví zachránci, kteří vás i za přispění chlebu naan spolehlivě zachrání. Co se týče objednávky z Dáme jídlo, i v podvečerní špičce dorazila za přijatelných 40 minut, jídlo bylo dostatečně teplé a do hostiny je možné pustit se přímo z hliníkových krabiček. Jediné, co převozem trochu utrpělo, byl naan zabalený do alobalu. Chleba mírně navlhnul, ale po rozbalení a následném namáčení do omáčky byl tenhle drobný nedostatek zapomenut.

První jídlo, vepřová korma (185 Kč), vás doslova pohladí na jazyku. Ačkoliv v omáčce na první pohled neuvidíte žádné větší kusy zeleniny, rozhodně je pocítíte na chuti. Díky jemnému propasírování jednotlivých ingrediencí má omáčka také velmi příjemnou texturu a zcela prostupuje velkými kusy vepřového. Výrazná je rovněž chuť koriandru, který je opět neviditelnou součástí celého pokrmu, a mírná kyselost rajčat. Vhodnou přílohou je v tomto případě česnekový naan, který dodá jemnému jídlu trochu výrazu a podtrhne všechny chutě.

Pro manžela jsem objednala vepřové maso na kari omáčce (175 Kč), která vás může překvapit zemitou kořeněnou chutí. Síla kari je ovšem v přesné rovnováze s dostatečně velkými kusy vepřového a naanem, jenž jako příloha funguje lépe nežli sušší čapátí. Také velikost porce je dostatečná a 150 gramů se bude pocitově zdát jako mnohem víc díky hustotě omáčky a přirozené nutnosti kombinovat ji s většími kousky naanu.

To skvělé na plzeňském Everestu ale je, že menu čítá desítky dalších položek, se kterými takřka nelze šlápnout vedle. Snad jen kdybyste nerozvážně sáhli po něčem ostrém a nebyli připraveni na autentický a v tomto případě až nekompromisní přístup kuchařů. Věřím ale, že i tak si pochutná každý, kdo hledá v Západních Čechách kousek Indie.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Vybíráme pro Vás ty nejzajímavější restaurace z nabídky Dáme jídlo. Inspirujte se našimi prověřenými tipy a objednejte si domů hostinu bez práce.


Přečtěte si také

Recepty