Asijské bistro Chopstix v Plzni nabízí jednu z nejlepších vietnamských kuchyní ve městě

Asijská kuchyně se u Čechů těší velké oblibě. Konkrétně vietnamská je rok co rok populárnější. A není vůbec divu – vietnamská kuchyně je neuvěřitelně rozmanitá, hraje všemi barvami a svěžími chutěmi. Na talíři dostanete hromadu surovin, výborně ochucené grilované maso, čerstvou zeleninu s bylinkami, a přesto je vám poté lehko. Není třeba si chodit na hodinku lehnout jako po klasickém českém obědě.

Jíst vietnamskou kuchyni je do jisté míry rituál, něco jako obřad, kdy sdílíte s ostatními jednotlivé chody. Udělejte si takový obřad i u sebe doma a objednejte si přes Dáme jídlo hostinu z Chopstix v Husově ulici v Plzni. Toto vietnamské a thajské bistro je pověstné. Mnoho Plzeňáků vám potvrdí, že tady ochutnáte pravděpodobně nejlepší Phở bò ve městě. I já jsem se nechal zlákat jeho vychvalovanou chutí a objednal si spolu s tím další oblíbené speciality podniku. Za necelých 25 minut mi dorazilo teplé (v případě vývaru přímo vroucí) a krásně nazdobené jídlo. Vše pečlivě rozděleno ve svých plastových boxech, ozdobeno čerstvou křupavou zeleninou a bylinkami. Dorazilo i šest plastových příborů. Mysleli to v rámci objednávky dobře (nemohli tušit, že šest chodů objednal jeden člověk), avšak pro ekologické dobro planety do objednávky klidně uveďte, že místo příborů uvítáte raději hůlky.

Jako předkrm jsem objednal vietnamské smažené závitky (2ks za 69 Kč). Člověk by čekal, že v plastové krabičce změknou, ale ne, byly krásně křupavé a náplň dobře dochucená. Klidně bych uvítal více koriandru, jenže jde ve společnosti o diskutabilní surovinu a ne každý ho má rád v takové míře jako já. Každopádně závitky jsou v Chopstix taky oblíbené a já souhlasím, že patří mezi nejlepší, co se v Plzni dají sehnat.

Phở bò se ve Vietnamu konzumuje zejména k snídani. Takhle dobrý a silný vývar bych si po ránu uměl představit, dokázal by mě nakopnout více než káva. A právem je díky této polévce Chopstix tak vyhlášený. Za 129 Kč vám dorazí takřka půl litru čistého blaha – tenoučké maso, široké rýžové nudle a zelenina v jedné krabičce, čistý (a horký) vývar v druhé. Vše čerstvé, křupavé, skvěle ochucené! Nenacházím nic, co by se dalo vytknout.

Jako hlavní chod jsem si objednal Bún bò Nam Bộ (149 Kč) a jeho odnož s grilovaným vepřovým masem a krájenými jarními závitky (179 Kč). První jmenované je jedno z mých nejoblíbenějších jídel vůbec. Měl jsem jich za život už spousty, pokaždé jiné, avšak to nejlepší mají v jiném plzeňském podniku. Tím ale nechci říct, že je Bún bò Nam Bộ v Chopstix špatné. Vůbec ne. Je doplněné výbornou omáčkou a skvělým grilovaným masem, každopádně mě k tomu, aby bylo perfektní, chybí ty malé detaily jako (jak už jsem zmiňoval výše) více koriandru, pražených arašídů nebo čerstvých mungo klíčků. Avšak musím chválit, jak mají připravené nudle (u obou jídel) – nejsou rozvařené a akorát na skus.

Posledním chodem, takovou „svačinkou“, mi byly restované vaječné nudle (žluté) s kuřecím masem (119 Kč). Dle informace v menu jsou také velmi oblíbené, ale nikdy předtím jsem je v podniku neměl a nevěděl, co čekat. Označení žluté očividně značilo celé zbarvení pokrmu. Upřímně nevím, zda to bylo kari nebo jiné dochucovadlo, nedokázal jsem to z chuti identifikovat. Jídlo to nebylo špatné, taková jistota volby pro ty, kteří neradi experimentují v objednávkách, ale mě to zkrátka nenadchlo. Ani chutí, ani konzistencí. Pro příště bych volil třeba klasiku v podobě rýžových nudlí s masem a restovanou zeleninou.

Chopstix je svojí polohou nenápadné bistro – sídlí v suterénu a mimo hlavní městskou třídu. Přesto si za několik posledních let vybudovalo neuvěřitelně silnou základnu gastronomických nadšenců. Obsluha je zde milá a jídlo vždy tak rychle donesené, že si nestihnete ani odskočit. Během oběda zde narazíte na rodiny s dětmi, dělníky, právníky i studenty – a všichni s chutí srkají zdejší vyhlášené Phở bò.Většina lidí spojí návštěvu bistra s nákupy v nedalekých asijských potravinách, které jako jedny z prvních v Plzni nabízely autentické koření, dochucovadla a čerstvé bylinky. Zkrátka a dobře, není těžké si tohle místo zamilovat, každý si tady najde to své. Já do Chopstix chodím často na to samé, ale i tak jsem s každou další návštěvou vždy spokojenější a spokojenější.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty