Suroviny
- vepřová pečeně 800 g
- brambory (varný typ A) 1,2 kg
- smetana (33%) 350 ml
- tvrdý sýr (dle chuti) 200 g
- cibule (velká) 1 ks
- tymián (čerstvý) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Vepřovou pečeni nakrájejte na 8 plátků.
- Osolte a opepřete je. Na rozpálené pánvi maso orestujte cca 2 a 2 minuty dozlatova z každé strany.
- Kotlety vyndejte z pánve, dejte si je stranou na talíř a na výpeku orestujte na plátky nakrájenou cibuli.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte je na 3 mm tenké plátky. Pekáček vymažte olejem.
- Na dno dejte první vrstvu brambor, přidejte část orestovaného masa, cibulku a tymián. Průběžně osolte a opepřete podle chuti. Opakujte, dokud neskončíte vrstvou brambor.
- Přiklopte pokličkou nebo alobalem a pečte přibližně 30 minut. Mezitím si nastrouhejte sýr, vyšlehejte smetanu a promíchejte to společně.
- Odklopte pekáček, zalijte smetanovo-sýrovou směsí a ozdobte zbývajícím tymiánem (pokud ho ještě máte). Pečte odklopené dozlatova, asi 40 minut.
Vyzkoušejte také gratinované brambory se smetanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE