Suroviny
- rajčata (velká masitá ) 4 ks
- cibule 1 ks
- anglická slanina 150 g
- balkánský sýr 150 g
- kuskus 150 g
- sušená rajčata 6 ks
- česnek 2 stroužky
- bylinky (podle chuti)
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pečená plněná rajčata můžete podávat buď jako originální předkrm, nebo klidně i se zapečenou bagetou s bylinkovým máslem jako lehkou letní večeři. V horkých dnech zasytí, ale i osvěží. Náplň můžete obměňovat podle fantazie a zásob v lednici a ve spíži.
Postup přípravy
- Kuskus nasypte do misky, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Pak ho zalijte dvojnásobným množstvím vroucí vody. Přikryjte a nechte stát.
- Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky, cibuli nasekejte najemno a česnek i sušená rajčata na plátky. V hlubší pánvi nechte zahřát trochu oleje. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte slaninu. Opečte dozlatova. Pak přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Vmíchejte kuskus, sušená rajčata, a nakonec rozdrobený sýr a nasekané bylinky. Podle chuti směs ještě osolte a opepřete.
- Seřízněte vršky rajčat a odložte si je stranou. Vydlabejte dužinu, ale nevyhazujte ji – nakrájenou ji můžete později použít do salátu. Vydlabaná rajčata naplňte směsí s kuskusem, přiklopte seříznutými vršky a vložte do olejem vymazaného pekáčku. Kdyby měla tendenci padat, můžete mírně seříznout do roviny i spodní část. Rajčata na pekáčku nakonec ještě pokapejte olejem.
- Pečte je 30 minut v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Krátce před dopečením můžete použít funkci gril.
MORA PLNÁ ŽIVOTA
MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 10 kg mouky. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Akce“.