Michaela Smolová

Vínové cukroví

Moje hodnocení
15x

Jako koláčky se dříve označovaly menší tvary z vinného těsta, které se připravovaly jako drobné pohoštění k čaji, kávě či vínu. Dnes bychom je nazvaly sušenky nebo v tomto případě cukroví. Ideální volba na silvestra.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte mouku, moučkový a vanilkový cukr. Rozkrájejte navrch máslo, promíchejte ho nožem s moukou a přilijte víno. Rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň 1 hodinu, ale klidně přes noc.
  2. Na lehce pomoučené ploše rozválejte odpočinuté těsto na plát silný asi 7 mm a vykrajujte z něj drobnější tvary. Skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Tvary pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až zrůžoví. Délka pečení závisí na velikosti tvarů i síle těsta.
  4. Upečené cukroví obalte v moučkovém cukru.

Vyzkoušejte také výborné marokánky ze smetany podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Smolová

Téměř zapomenuté recepty Michaela Smolová

Většina kuchařek vzniká z touhy autorů podělit se o své oblíbené recepty. Michaela Smolová toužila uchovat pokrmy, které ji učily babičky, maminka i tchýně, které samy vařily nebo opatrovaly v ručně psaných sešitcích a na papírcích po svých babičkách a maminkách, které neustálým otáčením stránek a vytahováním ztrácely rohy i čitelnost. A protože je duší kronikářka, rozhodla se je sepsat pro příští generace ve formě moderní, roztříděné do sedmi kapitol a opatřené krásnými fotkami. Upéct si můžete chleby, vánoční cukroví a jiné dobroty, slavnostní dorty a zákusky i nedělní bábovku nebo sušenky. Úsměv vzbuzuje kapitola nápojů, likérů a zavařenin. Možná i vy tu objevíte některé, dávno ztracené recepty.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty