Suroviny
- šalotky, nadrobno nakrájené 2 ks
- česnek, nakrájený na tenké plátky 2 stroužky
- tvrdší hrušky, nakrájené na 6 měsíčků 2 ks
- čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na nudličky 4cm kousek
- třtinový cukr 2 lžíce
- sójová omáčka tamari 2 lžíce
- čínské koření pěti vůnÍ 3 lžičky
- olivový olej 4 lžíce
- kůra a šťáva ze 2 bio limetek
- vepřová panenka, očištěná 800 g
- sezamová semínka 3 lžíce
- žluté fazolky 100 g
- zelené fazolky 100 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na připravený plech s pečicím papírem rozprostřete šalotku, česnek, hrušky, zázvor, cukr, tamari a směs koření pěti vůní, pokapejte 2 lžícemi oleje a vše dobře promíchejte. Pečte v předehřáté troubě 20 minut nebo dokud hrušky nezměknou. Nakonec přimíchejte limetovou šťávu.
- Mezitím potřete vepřové maso 2 lžičkami oleje, limetovou kůrou a obalte je v sezamových semínkách. V keramickém hrnci rozehřejte zbývající olej a rovnoměrně maso osmažte ze všech stran, aby krásně zhnědlo. Hrnec poté přendejte do trouby a pečte 15 minut nebo dokud nebude maso řádně propečené. Pak jej přikryjte alobalem a nechejte 5 minut odpočívat.
- Hrnec s osolenou vodou přiveďte k varu a fazolky uvařte doměkka. Okořeněné vepřové maso nakrájejte na plátky a podávejte spolu s hruškovou směsí a fazolkami.
Vepřové plátky pěti vůní Zdroj: Citrony a limety