Na zálivku
- crème fraîche (créme fraiche) 4 lžíce
- limetková šťáva 1
Na placičky
- tuřín 200 g
- brambory 1 ks
- jablka 1 ks
- limetková šťáva
- estragon (nasekaný) 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
- sůl
- černý pepř
- rostlinný olej (na smažení)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 140 °C.
- Zálivka: Smíchejte dohromady crème fraîche, limetovou šťávu a kůru. Ochuťte solí a pepřem a dejte vychladit do ledničky.
- Do větší mísy dejte nastrouhaný tuřín, bramboru a jablko. Přelijte limetovou šťávou, přidejte estragon, mouku a ochuťte solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte.
- Malé množství oleje rozehřejte na nepřilnavé pánvi. Naberte lžící směs, dejte ji do pánve a přitlačte tak, aby vznikla kulatá placička. Opakujte, dokud nespotřebujete celou směs. Nejspíš budete muset opékat v několika várkách, hotové placičky proto dejte do trouby, aby se zachovaly teplé. Placičky opékejte na nízké teplotě asi 5 minut po jedné straně, pak opatrně otočte plochým nožem nebo špachtlí. Opékejte druhou stranu, dokud nebude zlatohnědá.
- Podávejte s limetovou zálivkou.